Hlavní obsah

Vraždu policisty mu soud neprokázal, má pykat jen za neposkytnutí pomoci

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 7,5 roku za mříže poslal ve středu senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Česlava Hurinu (35). Pykat má za neposkytnutí pomoci policistovi, který byl nalezen oběšený na okraji Olomouce. Kromě něj odsoudil soud za stejný přečin i někdejšího kolegu policisty Rudolfa Bajteka (33) k tříletému trestu odnětí svobody s podmíněným čtyřletým odkladem.

Foto: Petr Marek, Právo

Česlav Hurina u olomouckého krajského soudu

Článek

Obžalovaní si rozsudek nevyslechli. Jednání se na vlastní žádost nezúčastnili. Verdikt není pravomocný. Všichni si ponechali lhůtu na odvolání.

Případem se soud zabýval už podruhé. Zatímco Bajtkovi loni uložil stejný trest, Hurinovi tehdy vyměřil za vraždu osmnáctileté vězení. Vrchní soud v Olomouci však tento verdikt zrušil. Krajskému soudu nařídil doplnění důkazů, a nelíbilo se mu ani hodnocení těch již provedených. Podle něj nebylo prokázáno, že Hurina vše zrežíroval.

Za vraždu policisty v Olomouci dostal 18 let vězení

Krimi

„Nové důkazy nic nového nepřinesly. Při respektování názoru vrchního soudu jsme se ocitli v důkazní nouzi a s ohledem na to nemůžeme jednoznačně říct, co se přesně na místě činu stalo. Proto jsme museli vybrat děj, který je možný, ale zároveň nejpříznivější pro obžalovaného a tím je přečin neposkytnutí pomoci. Jinak jsme postupovat nemohli,“ vysvětlil předseda senátu krajského soudu Martin Lýsek.

K události, kterou původně kriminalisté vyšetřovali jako sebevraždu, ale při níž nakonec došli k závěru, že za smrt policisty může někdo jiný, došlo 2. února 2015 na mostě přes Trusovický potok v olomoucké městské části Černovír.

Zmizel během vyšetřování

Po policistovi tehdy bylo vyhlášeno pátrání. Zmizel v době, kdy ho prověřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů pro jeho podezřelé aktivity a vazby právě na Hurinu, který byl údajně jeho informátorem z podsvětí.

Případ oběšeného policisty řeší soud. Fingovaná sebevražda se zřejmě zvrtla

Krimi

Hurina policistu podle obžaloby pod záminkou, že mu pomůže z problémů, přemluvil k fingované sebevraždě, ale ten nakonec na laně zůstal viset. Kvůli jejich předchozím nezákonným aktivitám policista pro Hurinu představoval riziko. Hrozilo mu, že se sám ocitne v hledáčku orgánů činných v trestním řízení. U soudů nevypovídal. Bajtek ale přiznal, že vše bylo předem domluvené. Odřezat kolegu měl on, avšak odmítl to.

Trest, který soud Hurinovi uložil, je souhrnný. Zahrnuty jsou do něj i jeho dřívější delikty. Šlo také o krádež, vydírání, vyhrožování, napadení či o zpronevěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám