Hlavní obsah

Vražda jako z pravěku: Po hádce praštila v jeskyni muže kamenem z ohniště

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Jako by loni na konci června nad údolím u brněnských Obřan znovu zavanul duch doby Eduarda Štorcha a jeho Lovců mamutů. V jeskyni nad řekou Svitavou, na dohled pravěkého hradiště, totiž zemřel padesátiletý muž poté, co jej jeho o deset let mladší družka Radka Danková praštila do hlavy kamenem, který si přinesla od ohniště. Ženě teď hrozí u brněnského krajského soudu až dvacet let vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radka Danková tvrdila, že chtěla svého druha jen uklidnit.

Článek

Podle obžaloby se celý případ začal psát v noci 27. června v bezdomoveckém příbytku vybudovaném v jeskyni nad cyklostezkou mezi Obřany a Bílovicemi nad Svitavou. „Obžalovaná po předchozí celodenní hádce vyšla z jeskyně, vzala z ohniště velký kámen, vrátila se zpět, zvedla kámen oběma rukama nad hlavu a vší silou udeřila svého druha, který seděl zády k ní,“ konstatovala v obžalobě státní zástupkyně.

Po hádce jsem ho praštila kamenem, aby se uklidnil. Pak jsem mu řekla, jestli chce zavolat sanitku.
obžalovaná

Podle obžaloby muž po ráně kamenem spadl, silně krvácel a ještě několik chvil chrčel. Danková jej pak měla nechat bez pomoci a asi po hodině z jeskyně odejít. Mrtvolu objevila bezdomovcova známá až po týdnu, kdy se tělo už začínalo rozkládat.

Manžel ji bil

Soudní znalci upozornili, že rána kamenem do hlavy nebyla bezprostřední příčinou smrti. „U poškozeného došlo k selhání srdečně-cévního systému. Nemůžeme říci, jestli by zemřel, i kdyby jej poškozená do hlavy nepraštila, ale stres z úderu mohl být poslední kapkou,“ uvedli.

„Po hádce jsem ho praštila kamenem, aby se uklidnil. Pak jsem mu řekla, jestli chce zavolat sanitku. To nechtěl, jen se napil vody, dal si cigaretu a pak zalezl. Neslyšela jsem jej už chrčet ani dýchat. Já jsem poté odešla za kámoškami do Brna a řekla jsem jim, že se zabil, když spadl ze skály,“ vypověděla před soudem Danková.

Sama žena dostala do vínku těžký osud. Žila v dětském domově, pak se živila drobnými krádežemi a ve vězení nakonec potkala i svého bývalého manžela. Ten ji však bil, a po jedné z hádek jej proto bodla nožem. Od té doby žila na ulici. Rozsudek by si měla vyslechnout poté, co senát v čele s Tomášem Kurfiřtem vyslechne všechny svědky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám