Hlavní obsah

Za vraždu studentky hrozí výjimečný trest

Novinky, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Ze spáchání vraždy osmnáctileté dívky se u Krajského soudu v Hradci Králové zpovídá devětadvacetiletý Ladislav Mazura. Odmítl vypovídat a odkázal se na své přiznání, které učinil loni v průběhu přípravného řízení. "To, co je v obžalobě, odpovídá," uvedl pouze.

Foto: Tomáš Sedlák B.Th.

pc mánie

Článek

Rozsudek se očekává ve středu. Mazurovi hrozí patnáctiletý, případně výjimečný trest. Oběť byla Mazurova dobrá známá, neboť oba bydleli v obci Záměl na Rychnovsku. Studentka byla rodiči pohřešována tři týdny. Koncem srpna po ní policie vyhlásila celostátní pátrání, ale tělo se našlo až v noci na pátého září, když kriminalisté zadrželi Mazuru a ten je dovedl na místo u Čermné nad Orlicí, kde svou oběť zakopal do země.

Policistům se přiznal, že s dívkou 17. srpna 2002 nejprve popíjel a pak ji vzal autem k tábořišti u Sopotnice. Údajně spolu měli pohlavní styk. Když dívka nechtěla pokračovat, začali se hádat, Mazura ji udeřil klíčem na kola do hlavy a pak ji škrtil. Dívka upadla do bezvědomí, muž ji naložil do auta a odvezl do lesa u Čermné. Tam se dívka probrala a Mazura jí opět škrtil a obličej jí tiskl do kaluže. Mrtvou nechal ležet s hlavou v nedalekém potoce. Z domova si pak přivezl rýč a vykopal hrob. Z dívčina mobilního telefonu poslal textovou zprávu jejímu bratrovi a známému, aby si mysleli, že je v pořádku.

Tragédie rodiny oběti tím však neskončila. Dívčina matka v září spáchala sebevraždu a otec se léčí kvůli psychickým problémům. Obžalovaný je dvakrát rozvedený a po druhém rozvodu se léčil u psychiatra. Uvedl, že se v některých situacích, zejména při hádce, nedokáže ovládat. Podle informací Práva byl policií už vyšetřován pro násilnou trestnou činnost. Oznámení na něho podala jeho bývalá manželka, ovšem posléze je stáhla a nedala souhlas k jeho trestnímu stíhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám