Hlavní obsah

Vrah brněnského zelináře běhá nadále po svobodě

Právo, pko
Brno

Brutální vrah či vrahové, kteří mají na svědomí loňskou vraždu zelináře v Brně, stále běhají po svobodě. Ve čtvrtek brněnský Krajský soud už podruhé zprostil obžaloby teprve dvacetiletého Lukáše Drkala a jeho o šest let staršího kumpána Michala Veselého, kteří měli podle žalobkyně život jednašedesátiletého obchodníka na svědomí. Mužům přitom hrozil až dvacetiletý žalář.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lukáš Drkal (vpředu) a Michal Veselý čekají na verdikt soudu.

Článek

K hrůznému činu došlo loni v polovině července v jednom z brněnských bytů. Na podlaze tam našli příbuzní ležet zelináře s doslova rozmlácenou hlavou, útočník mu do ní zasadil nejméně 14 ran sekerou nebo kladivem. Z bytu zmizela finanční hotovost a šperky. Vyšetřovatelé pak v bytě na několik místech našli pachové stopy Drkala a Veselého, například na smetáku nebo na klice.

„Jedinými důkazy jsou pachové stopy na místě činu, ale na takových předmětech, které soudu bez dalších důkazů neumožňují dospět k závěru, že se činu dopustili právě obžalovaní. Smrtící zbraň nebyla nalezena, nejsou ani žádní svědci,“ vysvětlila verdikt předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová, která dvojici už jednou osvobodila, odvolací Vrchní soud ale nařídil nové jednání.

„Nic jsem neudělal, v bytě jsem nebyl, nevím, jak se tam dostaly moje pachové stopy,“ hájil se Drkal, který podle svých slov strávil část života ve výchovném ústavu, bral pervitin a heroin a žije z invalidního důchodu, neboť jeho rozumové schopnosti jsou podle znalců omezené. Má čtyři děti.

„Už dva roky jsem venku z vězení a snažím se žít spořádaně. Nikdy jsem tam nebyl,“ tvrdil Veselý. Oba muži se vzdali práva na odvolání, státní zástupkyně si nechala čas na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám