Hlavní obsah

Vozy za milióny prodával gang za pár korun, kupci skončili bez peněz i aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až o milióny korun zřejmě připravil gang tří cizinců žijících v Česku zájemce o ojetá auta z několika zemí. Vozy za nízké ceny pachatelé naoko prodali, ale kupcům nikdy nedodali. Na policejním webu to ve čtvrtek uvedla mluvčí liberecké krajské policie Ivana Baláková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Gang měl podle ní zázemí v Praze, kde byli také podezřelí zadrženi. Skupina asi podvedla i lidi z dalších zemí a možná byla napojena na další čtyři cizince v Brně.

Na českých internetových bazarech nabízeli podvodníci podle Balákové ke koupi dobře vypadající ojetá osobní auta za nízké ceny. „Nikdo ze zájemců, kteří na jejich inzerci zareagovali a peníze jim poslali, se auta nedočkal," sdělila.

Trestná činnost podvodníků zasahuje hned do několika států Evropy, vyplývá z vyšetřování. „Policisté skupině prozatím prokázali podvody na Českolipsku za 335 tisíc korun. Avšak už teď vědí, že celkové škody po zadokumentování všech případů, které mají cizinci na svědomí, půjdou do miliónů korun,” uvedla policejní mluvčí.

Zablokovali 25 různých účtů

Detektivové zatím zablokovali 25 bankovních účtů, na které podvedení klienti poslali více než tři milióny korun. Platby přicházely na účty převážně ze zahraničí, a to z Anglie, Španělska, Rakouska a Slovenska. Podvodníci s kupci komunikovali e-mailem lámanou češtinou a obvykle se vydávali za obchodníky z Německa.

Za auta požadovali zálohy a později se snažili vylákat i zbytek ceny pod záminkou, že vozidlo na hranicích zadržují celníci. Mnozí kupci nátlaku podle policie podlehli.

V bytě tří zadržených v Praze našli policisté padělané občanské průkazy, peníze a platební karty, mobilní telefony, notebooky, tiskárny a technické zařízení, které mohlo sloužit k padělání dokladů totožnosti. „Jeden z cizinců měl k dispozici v době zadržení celkem osm různých občanských průkazů se svou fotografií. Policisté vědí ještě o dalších jeho pěti různých falešných identitách, které užíval,” sdělila mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám