Hlavní obsah

Vondruška vězně nebil, tvrdí vychovatelé z Minkovic

– Liberec
Právo, Jaroslav Švehla

Čtveřice bývalých vychovatelů z věznice Minkovice u Liberce v pátek u Okresního soudu v Liberci shodně vypověděla, že nevědí o tom, že by jejich tehdejší kolega Josef Vondruška bil vězně.

Soud s VondruškouVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Bývalý vězeňský vychovatel a komunistický exposlanec Vondruška měl podle obžaloby jako vězeňský vychovatel na začátku 80. let ve věznici týrat politického vězně Jiřího Wolfa. Okresní soud Vondrušku už na jaře 2011 obžaloby zprostil, ale odvolací soud případ znovu vrátil do Liberce. Vondruška od počátku vinu odmítá a případ označuje za politický proces.

„O tom, že by tam docházelo k bití vězňů, jsem za dvacet let služby nezaregistroval,“ popsal poměry v Minkovické věznici tehdejší vychovatel Ladislav Kulíček. Podle jeho slov i následného vyjádření jeho kolegů ve službě u sebe nenosili opasek, obušek ani pouta, měli pouze v kapse slzotvorný sprej.

Vondrušku si Kulíček pamatuje jako vstřícného a dobrosrdečného. „Říkali mu pes Filipes. Proč, to nevím. Každý z nás měl nějakou přezdívku,“ řekl vychovatel, kterému vězni prý přezdívali Kotletka. Další vychovatelé před soudem Vondrušku označili za pedantického člověka, vyžadujícího dodržování kázně.

Foto: Jaroslav Švehla

Josef Vondruška (vpravo) u pátečního jednání libereckého soudu

Nemístně výbušný

To, že by měl někoho zbít, ale všichni odmítli. Na fyzický konflikt vychovatele s odsouzenými si nikdo ze svědků nevzpomněl, ani když státní zástupce Petr Hořín četl Vondruškův pracovní posudek sepsaný tehdejším ředitelem věznice. „Nemístně výbušný a jeho jednání bylo netaktické, když odsouzenému zlomil ešusem nos,“ pronesl státní zástupce.

Jediný konflikt, který tehdejší vychovatelé připomněli, bylo naopak napadení Vondrušky, kdy na něj i na jeho kolegu zaútočili vězni kovovými tyčemi při pokusu o útěk.

Jediný svědek, který popsal, že viděl, jak Vondruška tloukl Wolfa i další vězně, byl spisovatel a novinář Pavel Skramlík, který si v Minkovicích odpykával trest za loupež. „Za opaskem nosil obušek a hnědé kožené rukavice, aby si při bití neodřel prsty,“ uvedl při březnovém soudním jednání Skramlík.

„Jsou to z 95 procent bajky, Wolfa jsem nebil. Ani jsem se s ním nesetkal,“ reagoval tehdy Vondruška, který je aktivním členem KSČM a po odstoupení jiného komunistického politika se jako první náhradník stal členem zastupitelstva Libereckého kraje. Hlavní líčení bylo odročeno na říjen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám