Hlavní obsah

Vondrášek: Viníka za únik videa z výslechu Otakara Tomka potrestám rázně

Pokud se prokáže, že za únik informací v případu vraždy devítileté Anny Janatkové může pražský policista, bude nový šéf pražské policie Martin Vondrášek podle svých slov jednat hodně rázně. Asi desetiminutové video z výslechu Otakara T., který ve vazbě spáchal sebevraždu, se ve čtvrtek objevilo na serveru Novinky.cz.

Foto: ČTK

Martin Vondrášek

Článek

"Zdůrazňuji, že to nemusel být nikdo z policie, ale pokud se zjistí, že to někdo z pražské policie byl, budu jednat hodně, hodně rázně," prohlásil Vondrášek. Podle něj však nyní není možné případ zúžit na to, že to byl policista nebo občanský zaměstnanec policie. "Od 22. října jsem napočítal včetně krajského ředitelství policie v Praze osm subjektů, které v souladu se zákonem měly datový nosič k dispozici," dodal. Byly to policejní útvary, soud, státní zastupitelství či lidé, kteří vypracovávali různé podklady pro trestní řízení.

"Já to vůbec neberu na lehkou váhu a vnímám to jako velký problém. My sami musíme vědět, zda v elitním týmu, který dělá vraždy, máme, nebo nemáme mezi sebou člověka, který je schopný tuto informaci někomu dát nebo prodat." Vondrášek měl již několik jednání na toto téma s odborem vnitřní kontroly či kriminální službou a chce v nich i nadále pokračovat.

"Pokud by se prokázalo, že to doopravdy byl policista a vědomě zneužil svoji pravomoc, služební zákon zná pouze jednu možnost a tou je okamžité propuštění," dodal Vondrášek.

Videozáznam výslechu Otakara TomkaVideo: Novinky

Nicméně ve čtvrtek mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová řekla, že případem se začala zabývat inspekce policie s podezřením na spáchání trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby: "Trestné činnosti se měl dopustit dosud neztotožněný policista, případně občanský zaměstnanec Policie České republiky, tím, že v přesně nezjištěné době v období od 21. října 2010, kdy byl záznam výslechu pořízen, do dnešních ranních hodin předal za úplatu videozáznam další neztotožněné osobě."

Únik videa prošetřuje inspekce

Inspekce podle ní zahájila úkony trestního řízení na základě pokynu Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Za přijetí úplatku hrozí v tomto případě dva roky až osm let vězení, za zneužití pravomoci úřední osoby šest měsíců až tři roky vězení nebo zákaz činnosti, uvedla mluvčí.

Video zveřejnil server Novinky.cz, přepis výslechu i čtvrteční Právo. Tomek se na záznamu přiznává, že nejméně čtyři dny předtím pravidelně chodil po zahrádkářské a vilové kolonii v Troji, aby si tam vytipoval domy a chatky, které chtěl vykrást.

Policisté jej zkonfrontovali s jeho dřívější lživou výpovědí, v níž tvrdil, že místo opustil už v jedenáct dopoledne, kdy ještě Aniččin batoh nemohl na místě ležet, protože Anička v té době byla ve škole. Z té odešla až před 13. hodinou, což je doba, kdy dívku viděly spolužačky naposledy živou. Další pasáž nahrávky se týká okamžiku, kdy Tomek popisuje, jak kolem druhé hodiny nalezl Aniččin batoh, na kterém bylo později nalezeno jeho DNA, tedy jeden z nepřímých důkazů proti němu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám