Hlavní obsah

Voják Hradní stráže podle pitvy spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pitva potvrdila, že voják Hradní stráže spáchal sebevraždu. Lékaři podle pražské policejní mluvčí Evy Brožové cizí zavinění vyloučili. Třiadvacetiletý rotmistr se střelil do hlavy po páteční půlnoci několika kulkami ze samopalu. O dvě hodiny později zemřel v nemocnici. Policisté našli v jeho osobních věcech dopis, v něm se ale neloučil se životem.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Mladý voják elitní jednotky, která se potýká hned s několika skandály, se zastřelil v prostorách hradního autoparku.

Prezidentu Klausovi došla trpělivost

Prezident republiky Václav Klaus jednal v pondělí na zámku v Lánech s šéfem své vojenské kanceláře Vlastimilem Pickem o Hradní stráži. Jak řekl náměstek ministra obrany Jan Váňa, je možné, že v této elitní jednotce by profesionálové sloužili od roku 2004. Nyní na stráži sídla hlavy státu stojí několik stovek vojáků základní služby, velitelé jednotky jsou profesionály.

Klaus s Pickem podle šéfa tiskového odboru Hradu Petra Hájka jednali o "urychlení transformace jednotky, její profesionalizaci a celkovém zkvalitnění služby, tak aby se napříště vyloučily problémy, s nimiž se tato elitní jednotka již řadu let potýká".

Podle Váni má nyní ministerstvo obrany představu, že Hradní stráž bude profesionální jednotkou, v níž by část své vojenské kariéry sloužili vojáci české armády.

Aféry elitní jednotky

Hradní stráž v posledních letech provází řada afér. U elitního útvaru, který nepatří pod ministerstvo obrany, ale spadá přímo pod prezidentskou kancelář, se již dříve objevilo podezření na šikanu. Později vyvolal pobouření případ hradního psychologa, který čelí obžalobě ze znásilňování vojínů. Nedávno se zase objevily internetové stránky s erotickými fotografiemi příslušníků Hradní stráže. Vzápětí vypukl skandál s vojáky, kteří jsou podezřelí z vydírání prostitutek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám