Hlavní obsah

Vojáci u soudu vtipkovali s psychologem

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Uvolněná nálada, vtipy, přátelské pozdravy. Taková nálada ve středu panovala na chodbě Obvodního soudu pro Prahu 1, kde svědčila asi desítka někdejších příslušníků Hradní stráže v kauze jejich bývalého psychologa Miloše Topolovského obžalovaného ze znásilnění několika vojínů této elitní vojenské jednotky.

Článek

 Mladíci přijeli svědčit z celé republiky a k obžalovanému psychologovi se chovali velmi družně a bezprostředně. "Tak se mějte pane Topolovský, ať vám to dobře dopadne," loučil se s obžalovaným jeden svědek. "Jak je v Hodoníně, přivezl jsi slivku?" vítal Topolovský zase jiného.

Vypovědi hrály do karet obžalovaného

V soudní síni výpovědi vojáků rovněž hrály spíše do karet obžalovaného. "Podle mě to byl nejlepší člověk, jaký na rotě byl. Byl příjemný a vojáci za ním rádi chodili," uvedl první svědek. Také další mladíci, kterých se během dopoledne vystřídalo u soudu asi deset, psychologa chválili. Kamarád, rádce, velkorysý člověk, dodavatel alkoholu, zaznělo na adresu jeho osoby.

O obtěžování jen z doslechu

Na druhé straně ale potvrzovali, že muže předcházela značně kontroverzní pověst. "Od kluků na rotě jsem se dozvěděl, že obžalovaný dělal klukům různé návrhy. Když prý někdo zůstal až do konce těch sedánků u něj, tak ho začal obtěžovat. Normálně mu ho prý vykouřil," řekl jeden z mladíků. Podobně se vyjádřili i další. Všichni to ovšem znali pouze, jak zdůrazňovali, "z doslechu".

Rozsudek zřejmě v pátek

Vojáka, který podal na Topolovského trestní oznámení, označili za práskače. "Byl to můj podřízený, byl to velice problémový voják a byly na něj stále stížnosti. Kvůli službě i mimo ni. Vím, že vojáky i bezdůvodně napadal," uvedl jeden svědek. O druhém mladíkovi, který v úterý před soudem tvrdil, že se ho obžalovaný snažil dvakrát znásilnit, také svědci mluvili spíše nelichotivě.

Státní zástupce Jiří Kára muže obžaloval celkem z devíti skutků, včetně trojnásobného znásilnění příslušníků Hradní stráže. Hlavní líčení je nařízeno do pátku, kdy by měl zřejmě padnout rozsudek. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám