Hlavní obsah

Vojáci objevili látku na hubení lesního plevele

– HAVLÍČKŮV BROD • Aktualizováno
Právo, jjí

Výpary směsi na hubení lesního plevele se nadýchalo osm vojáků, kteří pak strávili noc ze středy na čtvrtek na jednotce intenzivní péče havlíčkobrodské nemocnice. K události došlo ve středu odpoledne při pyrotechnické sanaci bývalého vojenského prostoru v Bílku u Chotěboře, když během prací našel jeden z vojáků bednu se sedmi kameninovými láhvemi s neznámou tekutinou.

Článek

Složení látky odhalila čtvrteční analýza v laboratoři hasičského záchranného sboru. „V láhvích byla směs tetralinu a herbicidu Velpar, která se kdysi používala k hubení lesního plevele,“ informovala ve čtvrtek dopoledne Jana Růžičková z tiskového oddělení generálního štábu Armády České republiky.

„Nejedná se o žádnou otravnou látku, ale vzhledem k tomu, že jsme po jejím nálezu neznali její složení, zajistili jsme hospitalizaci pro osm vojáků, kteří s látkou přišli do styku,“ dodala.

Vojenští chemici z Liberce pak prověřili okolí nálezu, uskutečnili rozbor vzorků a potvrdili, že terén zamořený není. „Specialisté zjistili, že se nejedná o látku škodlivou, která by vyžadovala speciální asanaci či dekontaminaci,“ doplnila závěry zjištění z vojenského prostoru u Bílku Růžičková.

Vojáci byli hospitalizováni v nemocnici do čtvrtka, kdy byli propuštěni bez zdravotních problémů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám