Hlavní obsah

Vjel do protisměru a zabíjel, přesto jezdí dál

Právo, pab
PLZEŇ

Jednačtyřicetiletý podnikatel z Horní Břízy na Plzeňsku je podezřelý, že zavinil dopravní nehodu, při které jeden člověk zemřel a další dva lidé skončili v nemocnici. Řidičák mu policisté nechali, ačkoliv v podobných případech ho takový řidič musí zpravidla odevzdat hned na místě.

Článek

Nehoda se stala prvního října mezi Plzní a Zálužím. Řidič se se svojí dodávkou Renault Kangoo čelně srazil s protijedoucím vozidlem Škoda Forman. Následek střetu byl pro posádku Formana tragický.

„Došlo ke smrtelnému zranění šestasedmdesátileté ženy. Její dvě spolujezdkyně ve věku 32 a 10 let museli ošetřit lékaři,“ připomněl vážný následek karambolu mluvčí plzeňské policie Jaroslav Ibehej.

Ještě ten den k příčině nehody uvedl, že řidič dodávkového automobilu přejel do protisměru a následně se střetl s osobním vozem. Na otázku, proč mu tedy policisté na místě nezadrželi řidičský průkaz, Ibehej uvedl, že zákon hovoří o tom, že v těchto případech policista může zadržet řidičský průkaz, nikoliv že musí.

Podle něho zadržet řidičské oprávnění je policista povinen pouze v případě, že řidič podezřelý ze zavinění nehody má pozitivní test na alkohol. „V tomto konkrétním případě se policisté přiklonili k tomu, že nejprve nechají vypracovat znalecké posudky, které by měly podezření ze zavinění dopravní nehody potvrdit,“ vysvětlil Ibehej.

Řidiči hrozí obvinění z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Za to může jít do vězení až na dva roky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám