Hlavní obsah

Vietnamští trhovci mají novou fintu na celníky, padělky jim vozí čeští kurýři

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vietnamští stánkaři vymysleli další fintu na celníky. Do tržnic jim vozí padělané zboží najatí čeští řidiči, u kterých je daleko menší pravděpodobnost, že je hlídka zastaví. Několik kurýrů odhalili celníci na Klatovsku a Tachovsku. Převáželi kontraband za deset miliónů korun.

Foto: Celní úřad Plzeňského kraje

Kufr auta plný padělaného zboží

Článek

„To je poprvé, co jsme se setkali s něčím podobným . Prodejci zřejmě zkoušejí nový trik, jak se vyhnout odpovědnosti za přepravu nelegálního zboží,“ řekla Právu Jitka Blahutová z plzeňského celního úřadu.

Jedno takové vozidlo zastavili celníci mezi Nýrskem a Železnou Rudou. „Za volantem dodávky seděl český občan, přičemž jejím majitelem byl muž z Vietnamu. Auto měl naložené krabicemi s oděvy, které byly označeny falešnými logy světoznámých módních a sportovních značek,“ uvedla Blahutová.

Obdobný scénář se opakoval i při kontrole dvou vozidel Škoda Octavia poblíž Plané u Mariánských Lázní. „Ani v jednom případě se řidiči k nákladu neznali. Jeden tvrdil, že si auto jen půjčil, druhý se zase vymlouval, že ho měl odvézt jen na určené místo,“ dodala Blahutová s tím, že celníci zintenzivnili kontroly vozidel, která se v okolí tržnic pohybují.

Museli by se přiznat

Podle právníků nebude jednoduché odhalené kurýry potrestat. „V případě trestného činu porušení autorského práva by musely orgány činné v trestním řízení řidičům prokázat, že padělky přepravovali s úmyslem je uvést do oběhu. V podstatě by se sami museli přiznat k tomu, že věděli nebo alespoň tušili, k čemu je zboží určené,“ prohlásil klatovský advokát Rostislav Netrval.

Jiná situace by podle něho byla, pokud by převáželi například nekolkovaný tabák či alkohol. „Tam už samotná přeprava nebo držení jsou trestné,“ vysvětlil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám