Hlavní obsah

Videonahrávka usvědčuje dvojici z hajlování

Právo, Karel Otcovský
Teplice

Případ dvou mužů obžalovaných z podpory a propagace nacismu začal v úterý projednávat teplický okresní soud. Pětadvacetiletý Jan Dufek a o rok mladší Petr Nikoluk se před zhruba pěti lety nechali natáčet při hajlování v restauraci Kobra v Duchcově u Teplic. Oběma mužům hrozí až pětileté vězení.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní Petr Nikoluk a Jan Dufek před zahájením hlavního líčení.

Článek

Na záběrech, které byly umístěny na internetu, obžalovaní vykřikují nacistická hesla a zvedají pravici. V pozadí je vyvěšená vlajka nacistického Německa. Obžalovaní odmítli před soudem vypovídat. V přípravném řízení na policii do protokolu uvedli, že byli natolik zmoženi alkoholem, že si z oslavy narozenin, během které byla videonahrávka zaznamenána, vůbec nic nepamatují.

Soudce Miroslav Čapek nechal nejprve v zaplněné soudní síni přehrát usvědčující nahrávku a poté vyslechl několik svědků. Z jejich výpovědí se příliš nedozvěděl. Kvůli množství vypitého alkoholu si prý toho moc nepamatují.

Oba obžalovaní údajně nesympatizují s neonacisty. Fotografie ze srazů extrémistů přitom svědčí o opaku. Zejména Dufek se zdá být v tomto směru aktivní. Navíc má na svém těle vytetován obraz Adolfa Hitlera a orlici s hákovým křížem, přestože u soudu tvrdil, že se jedná o obrázek německého vojáka a orla s roztaženými křídly.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Usvědčující nahrávka se záběry hajlování.

Hlavní líčení bylo odročeno na 26. května, kdy soudce vyslechne znalce na extremismus. Za týden bude Čapek za podobné činy soudit dalších devět lidí, kteří své sympatie k fašismu a jeho propagaci údajně projevovali v březnu 2004 v teplické restauraci Slavie.

Skupinové foto z akce se zdviženými pravicemi bylo také vystaveno na internetu. Někteří z obžalovaných byli v té době vojáky z povolání, sloužili v žatecké posádce armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám