Hlavní obsah

VIDEO: Vlaky na Olomoucku dělilo od srážky několik sekund

Právo, Novinky, alt, bed
OLOMOUC
Aktualizováno

V Bohuňovicích na Olomoucku vjely v sedm hodin ráno na stejnou kolej dva vlaky a málem se srazily. Strojvedoucí osobního i nákladního vlaku ale stihli včas zareagovat. Vlaky se zastavily asi 500 metrů od sebe. Ve vlaku do Olomouce jeli zřejmě především studenti směřující do školy.

Článek

Podle slov Zdeňka Neusara z Drážní inspekce vjel osobní vlak z Bohuňovic do Olomouce na kolej ve chvíli, kdy měl na návěstidle stůj. "Manipulační vlak vyjížděl ze stanice na zelenou," řekl Neusar. V osobním vlaku jeli hlavně studenti do školy.

I podle mluvčího Českých drah Ondřeje Kubaly vjel strojvedoucí osobního vlaku na trať na červenou. "Nikomu se nic nestalo, ke srážce nedošlo, nikdo nebyl zraněn,“ řekl Kubala. Vlaky zastavily 500 metrů od sebe, strojvedoucí nákladního vlaku poté přijel k osobnímu, aby zjistil, co se děje.

Na vině může být jak strojvedoucí, tak i chyba na zabezpečení.

Výpravčí použil "generální stop"

Kubala upozornil, že výpravčí ve stanici si všiml toho, že osobní vlak jede na kolej, kde už jeden vlak je. "Výpravčí použil tzv. generální stop, tedy rádiové spojení, kterým může zastavit všechny vlak v dosahu. Zda strojvedoucí reagoval na tuto výzvu, nebo si všiml sám, že před ním stojí vlak, teď zjišťujeme,“ řekl Novinkám Kubala.

"Je to předmětem vyšetřování. Inspektoři musí rozebrat časový snímek, záznamové zařízení a provést výslechy všech zainteresovaných. To je však otázka několika příštích dnů,“ řekl Kubala.

Strojvedoucí osobního vlaku byl postaven mimo službu. "To je opatření, které děláme vždy, neznamená to, že strojvedoucí je vinen," řekl Kubala. Policisté z Olomouce případ vyšetřují pro podezření z nedbalostního trestného činu obecné ohrožení, sdělila policejní mluvčí Jitka Dolejšová. "Případnému viníkovi hrozí zákaz činnosti nebo trest odnětí svobody až na tři roky,“ uvedla Dolejšová.

Před desátou hodinou byl provoz v úseku obnoven. Asi tři hodiny zajišťovaly dopravu na trati autobusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám