Hlavní obsah

VIDEO: Ve starém domě se pod ženou zřítilo schodiště

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠUMPERK
Aktualizováno

O obrovském štěstí v neštěstí může mluvit třicetiletá žena, pod kterou se v pátek zřítilo schodiště ve starém domě v historickém centru Šumperka. Záchranáři ji sice z trosek vyprostili s vážnými zraněními, ale její život ohrožen není.

Článek

„Ženu jsme na místě ošetřili. Měla otřes mozku, pohmožděnou krčí páteř a vyražené tři zuby, V šumperské nemocnici, kam jsme ji převezli, lékaři diagnostikovali zlomeninu krčního obratle. Proto musela být následně transportována na neurochirurgii Fakultní nemocnice v Olomouci,“ řekl Právu v pátek ředitel krajské záchranné služby Ivo Mareš.

„Žena nejeví žádné známky poškození míchy. Podle dalších vyšetření ještě lékaři rozhodnou, zda bude nutná operace. V naší péči by mohla strávit přibližně týden,“ sdělil Právu mluvčí olomoucké fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Vše se odehrálo, jak Právo informoval šumperský policejní mluvčí Josef Bednařík, kolem deváté ráno ve starém domě v Starobranenské ulici, kde momentálně probíhá rekonstrukce. „Pod nešťastnicí se zřítilo pískovcové schodiště právě v okamžiku, kdy na něj vstoupila. Propadla se z druhého patra do přízemí. Za ní zůstala stát druhá žena, a protože neměla kudy dolů, sundali ji pomocí žebříku hasiči. Ti pak později museli evakuovat i dvě důchodkyně, které v druhém patře domu rovněž zůstaly,“ uvedl Bednařík.

Budovu prozkoumá statik

Schodiště, jak dále zdůraznil, nebylo kvůli opravám uzavřeno. „Ty probíhaly v jiných prostorách,“ vysvětlil Bednařík s tím, že příčina zřícení schodů je v šetření.

„Nezbytné jsou odborné posudky statika a znalce z oboru stavebnictví. Zkoumat se bude, zda není poškozena statika celého domu. V přízemí je prodejna. V patrech tři byty. Co se zde dál bude dít, je věcí výhradně majitele objektu,“ dodal Bednařík.

Vlastník domu Josef Milde se k neštěstí vyjadřovat nechtěl. „Je mi velice líto, že paní je zraněná. Co se domu týká, nechci spekulovat. Vše chci dát do pořádku, ale nejdříve musím počkat na závěry statika,“ uvedl bez dalších podrobností Milde.

Lidem, kteří v bytech v patře bydlí, dvěma ženám a jednomu muži, ještě v pátek dopoledne nabídla pomoc zdejší radnice. „Poté, co jsme se o události dověděli, se ihned dostavili na místo naši pracovníci s nabídkou náhradního ubytování. Všichni z postižených nájemníků pomoc však alespoň prozatím odmítli s tím, že se o sebe postarají sami. Změní-li názor, jsme připraveni vyjít jim vstříc,“ řekl Právu v pátek šumperský starosta Zdeněk Brož (nezávislý).

Reklama

Výběr článků

Načítám