Hlavní obsah

VIDEO: Na farmě u Jihlavy našli stovky týraných prasat, navzájem se požírala

Novinky, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA
Aktualizováno

Z týrání prasat je podezřelý soukromý zemědělec z Brzkova na Jihlavsku. Veterináři v jeho objektu objevili 237 mrtvých kusů zvířat. Mezi nimi další 115 živořilo v otřesných podmínkách. Už několik měsíců prý neměla k dispozici čistou vodu ani nic k jídlu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Majitel farmy František Jekl odklízí těla uhynulých zvířat.

Článek

"Naši pracovníci v jeho stáji objevili 237 uhynulých kusů, mezi nimiž živořilo dalších 115 prasat,“ řekl ředitel veterinární správy na Vysočině Jiří Šulc.

Podle něj v areálu bývalého zemědělského družstva našli také velké plastové nádoby s rozkládajícími se zbytky těl uhynulých selat.

Prasata patří chovateli Františku Jeklovi. Stav svého chovu zdůvodnil tím, že zvířata byla nemocná, krmení prý má dostatek. Totéž tvrdí i lidé z okolí, zvířata prý hlady netrpěla.

:. Zda vyhublá zvířata přežijí, ukážou příští dny.foto: Právo/Jana Pechová

"Prasata dostala průjmové onemocnění, neměl jsem peníze na veterináře, sehnal jsem nějaké léky a pokoušel se je léčit sám," řekl Právu Jekl.

:. Pohled na vepřín plný hrůzyfoto: Právo/Jana Pechová

Když zvířata začala hynout, tak ta větší odvezl na jatka, zdechliny menších shromažďoval na farmě. "Jsem velmi zadlužený, ostatní mi dluží asi tři čtvrtě miliónu korun," doplnil zdrcený Jekl. Ze situace prý byl velmi zoufalý a nevěděl, jak ji řešit.

Muž ze kafilerie, která nyní zdechliny odváží na místě řekl, že v tomto případě by firma nepožadovala peníze v hotovosti a zvířata by odvezla i na dluh.

Nejhorší případ za 35 let

Podle Šulce jde o nejotřesnější případ zacházení se zvířaty v kraji. O chov zřejmě nebylo postaráno celé měsíce. "Žlaby byly úplně prázdné, bez krmiva, voda netekla. Vypadá to, že ta zvířata přežívala kanibalisticky. Tak hrozný obraz jsem neviděl ani já za 35 let," popsal Šulc.

:. Majitel farmy František Jekl v Brzkově na Jihlavsku. foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Na neúnosné podmínky v chovu upozornil veterináře anonymní telefonát v úterý dopoledne. Podle lidí z okolí může za situace i částečně neurovnané vztahy mezi zemědělci v obci.

Veterináři se nyní pokoušejí postarat o zbývající živá zvířata. Ta stále zůstávají na farmě.

:. Majitel farmy František Jekl odklízí těla uhynulých zvířat. foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Reklama

Výběr článků

Načítám