Hlavní obsah

VIDEO: Cizinci vzali služebny útokem, chtějí příspěvek na cestu domů

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Pět set euro a letenka, které stát slibuje přispět zahraničním dělníkům z třetích zemí k jejich dobrovolnému návratu do vlasti, zabralo. První den, kdy mohou cizinci žádat o příspěvek na dobrovolný návrat domů, jich například na oddělení cizinecké policie v Plzni přišly stovky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Drtivá většina žadatelů o státní příspěvek na cestu domů a letenku jsou Mongolci

Článek

"Během prvních třech hodin jsme nabrali dvaapadesát žádostí,“ řekla mluvčí západočeské policie Ilona Vaníčková. Drtivá většina jsou Mongolci. "Při vyplňovaní formuláře mají k dispozici tlumočníka. Vyřízení jedné žádosti trvá asi dvacet minut. Vyčlenili jsme k tomu čtyři policisty, kteří se budou věnovat pouze této agendě,“ upřesnila Vaníčková.

Vyřizování žádostí probíhá podle pořadníku. "Cizinec si vyzvedne číslo a podle něho přijde na řadu,“ dodala Vaníčková.

Jedním ze žadatelů byl i čtyřiadvacetiletý Mukhlai z Mongolska. "Přišel jsem o práci v Panasonicu. Doma mám nemocnou matku a potřebuji jet za ní,“ řekl Právu. V Česku pracoval rok.

Cizince na možnost pomoci upozorňuje charita

"Za cestu do Evropy jsem zaplatil zprostředkovatelské agentuře 800 euro. K tomu ještě letenka. Tolik jsem si tady ani nevydělal. Proto jsem rád, že mohu využít této finanční pomoci a děkuji za ni,“ pokračoval mladík.

Podle vedoucí poradny plzeňské diecézní charity Heleny Duchkové řada cizinců, kteří se ocitli bez práce a prostředků, o finančním příspěvku na dobrovolný návrat domů neví. "Dozvěděli se to od nás až když k nám přišli žádat o pomoc. Proto jezdíme na ubytovny a snažíme se je o tom informovat,“ upřesnila Duchková. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám