Hlavní obsah

Vedl jsem řádný život, hájil se recidivista. Za úder motykou do hlavy dostal 10 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za zákeřný pokus o vraždu motykou si odsedí 56letý Slovák Anton Gál 10 let vězení. Trest mu definitivně potvrdil pražský vrchní soud, když zamítl jeho odvolání proti zářijovému verdiktu Městského soudu v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Anton Gál přichází k souduVideo: Novinky

 
Článek

Odvolací soud pouze Gálovi zrušil pětiletý zákaz pobytu na území Prahy. Jinak podle předsedy senátu Jiřího Lněničky nalézací soud správně vyhodnotil veškeré důkazy.

Gál před rokem v zahrádkářské kolonii v pražském Hloubětíně rozbil úderem motyky zezadu hlavu 32letému muži, který byl právě sehnutý u svého stanu a balil si věci. Po úderu do hlavy má muž ochrnutou levou horní a levou dolní končetinu.

Gál se hájil tím, že napadený spolu se svým známým prodávali drogy, jejich zákazníci chodili přes jeho pozemek a muži ho prý dva roky „pořád dokola napadali“.

Zranění motykou podle něj také nesouhlasí. Muž se prý patrně po Gálově sebeobranném útoku bouchnul do hlavy o kámen. To ale vyloučila soudní znalkyně, povaha zranění odpovídá nástrojové části motyky. Na té se navíc našly stopy krve a vlákna z čepice poškozeného.

Šestkrát odsouzený řádný občan

Podle obžalovaného byla všechno nahraná komedie a je odsouzený za něco, co neudělal.

„Já jsem nikoho žádnou motykou neudeřil, to všechno bylo na mě přichystaný, aby se mě zbavili,“ tvrdil Gál ve středu u soudu. „Rozkradli mi veškerej majetek, rozebrali chalupu. Já jsem odsouzenej, poškozenej je doma u maminky. Není ochrnutej, nic mu není. Prodává drogy vesele dál,“ dodal.

Sám prý vždy vedl řádný život a snažil se pomáhat, jak mohl. S tím ovšem odvolací soud nemohl souhlasit. „Obžalovaný se zde prezentoval jako bezúhonný člověk, který pomáhal udržovat pořádek. Do této charakteristiky nezapadá jeho šest předchozích odsouzení pro různou trestnou činnost,“ konstatoval Lněnička.

Slovákovi příliš nepomohlo ani svědectví sousedů ze zahrádkářské kolonie, kteří u hlavního líčení uvedli, že Gál je „velký snílek a pohádkář“. „Tvrdil o sobě (Gál), že vyrůstal v šaolinu, že byl v legii, že je to pilot a majitel všehomíra,“ uvedl soused, který po napadení zavolal záchranku.

Gál také musí zaplatit sto tisíc jako nemajetkovou újmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám