Hlavní obsah

Lyžaři vyrazili na sjezdovky. V Česku se navzdory zákazům rozjely vleky

Právo, Novinky, Ludmila Žlábková, Denisa Doležalová
Ústí nad Orlicí
Aktualizováno

Sněhové podmínky ideální, počasí příznivé, ale na českých horách se kvůli pandemii nelyžuje. Ve skiareálu v Čenkovicích to však v sobotu neplatilo. Navzdory protikoronavirovým opatřením zde byl spuštěný vlek. Na čilý lyžařský ruch narazili policisté, kteří prováděli kontrolu skiareálů na Orlickoústecku. Lyžovalo se také v areálu Vaňkův kopec, který leží nedaleko Ostravy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sobotní lyžování v areálu Vaňkův kopec

Článek

„Zadokumentovali jsme, že ve skiareálu Čenkovice byl v provozu vlek. Jednání provozovatele budeme oznamovat správnímu orgánu, v němž mu hrozí pokuta až 3 miliony korun,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

„Aby nedocházelo ke znovuspuštění, jedna z našich hlídek bude provádět svoji činnost v Čenkovicích tak, aby případnému zprovoznění zamezila,“ dodala Janovská.

Jeseníky zaplavili běžkaři. Ať se jdou vycpat, vzkazují vládě

Domácí
Foto: Policie ČR

Sobotní provoz ve skiareálu v Čenkovicích.

Na druhé straně Orlických hor v Deštném bylo klidněji. Na sjezdovkách sice bobovaly nebo sáňkovaly desítky lidí, ale přepravní zařízení stála. Klidněji bylo i na parkovišti pod nedalekým Šerlichem.

O minulých víkendech tu lyžaři, kteří se chystali na běžky, parkovali i na silnici a tím blokovali průjezd. Tentokrát zde na dopravu dohlíželi policisté.

Havlíček chtěl spouštět vleky, ve vládě s návrhem narazil

Domácí

Majitel: „Nemáme na elektřinu”

Lyžařský areál Vaňkův kopec, který leží nedaleko Ostravy, už nezvládá současnou situaci, kdy musí být kvůli vládním nařízením zavřený. Chybí mu peníze na zaplacení elektřiny. Provozovatel areálu Vaňkův kopec Martin Kafka médiím sdělil, že otevřeno mají i na protest, ale především jim nic jiného nezbývá.

„Vážení návštěvníci, moc Vás prosíme, pokud k nám ještě někdy v budoucnu chcete přijet lyžovat, bobovat nebo si jen odpočinou, pomozte. Bylo nám naší vládou umožněno otevřít jen od 18. do 26. prosince 2020 a do letošního 2. února musíme doplatit elektřinu ve výši 500 tisíc korun. Bohužel není z čeho. Kompenzace žádné nejsou a banky nepůjčí,“ píšou provozovatelé areálu na svém facebookovém profilu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sobotní lyžování v areálu Vaňkův kopec

Vysvětlují, že pokud elektřinu do daného data nezaplatí, tak budou odpojeni. „A v mrazech, které mají přijít, nám vše promrzne a popraská celý systém, čerpadla, rozvody, nebude ani čím točit vlek. Pak už vláda nemusí ski areály otevírat, protože už budou zničené!“ upozorňují provozovatelé Vaňkova kopce.

Lyžování si tak v sobotu užili malí i velcí lyžaři. Druhá část sjezdovky v areálu Vaňkova kopce byla vyhrazena pro sáňkaře a bobaře.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Sobotní lyžování v areálu Vaňkův kopec

Anketa

Vyrazili jste během tohoto víkendu na hory?
Ano.
24,8 %
Ne, ale chystám se.
9,4 %
Ne a ani se nechystám.
65,8 %
Celkem hlasovalo 26065 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám