Hlavní obsah

Vaculíkův obhájce podá v kauze Vítkov ústavní stížnost

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ústavní stížnost proti postupu Krajského soudu v Ostravě hodlá podat obhájce Davida Vaculíka, jednoho z neonacistů obžalovaných z loňského žhářského útoku na dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Důvodem stížnosti je to, že soudce Miloslav Studnička povolil zmocněnci napadené rodiny Markusi Papemu nahlížet do osobní korespondence Vaculíka.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Vaculík u soudu

Článek

„Chtěl jsem nahlédnout do seznamu korespondence do vazby a z vazby, abych zjistil, zda obžalovaný neudržuje i nadále kontakt s neonacistickým hnutím,“ vysvětlil původně zmocněnec poškozené rodiny.

Předmětem jeho zájmu byla také korespondence a pevný disk počítače, zabaveného při domovních prohlídkách.

„Ani na tom už ale netrvám,“ řekl Pape, když mu soudce vysvětlil, že všechno prošlo rukama znalce, který u soudu už vypovídal.

Protože však Studnička své původní rozhodnutí nezrušil, řekl Vaculíkův advokát Petr Kausta přímo u soudu, že podá stížnost k Ústavnímu soudu.

„Kdyby soudce to první rozhodnutí zrušil, tak bych ji nepodával. Ale tak může pan Pape za pár dní změnit názor, přijde na soud a na základě povolení mu umožní nahlédnout do osobní korespondence, která byla zabavená při domovní prohlídce. Protože i té se to rozhodnutí týká,“ vysvětlil Kausta s tím, že jde ještě za klientem, který musí s odesláním ústavní stížnosti souhlasit.

Vaculík, Jaromír Lukeš, Ivo Müller a Václav Cojocaru jsou obžalovaní z toho, že loni na jaře zaútočili třemi zápalnými láhvemi na dům romské rodiny ve Vítkově. Oheň popálil tehdy dvouletou Natálku, která přežila jen díky velkému štěstí a špičkové práci ostravských lékařů. Z útoku si ponese doživotní následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám