Hlavní obsah

V Potůčkách zadrželi zboží za 1,6 miliónu korun

Právo, Rudolf Voleman
POTŮČKY

Tři desítky celníků a pět kontrolorů České obchodní inspekce v sobotu před polednem zahájilo zátah na stánkaře na jednom z největších příhraničních tržišť v Potůčkách na Karlovarsku. Zabavili přes 160 000 kusů cigaret v hodnotě 442 000 korun a 120 litrů lihovin. Zadrženy byly 680 kusů padělků textilu za 1,2 miliónu korun.

Foto: archiv MDZ

Gustav Řezníček, Helena Čermáková a František Segrado při koncertu Tolik bylo dní...

Článek

Zatímco celníci se soustředili na nelegálně prodávané cigarety a alkohol, které se od letošního roku ve stáncích podle zákona prodávat nemohou, inspektoři zabavovali padělané značkové zboží. Šlo hlavně o napodobeniny textilu méně známých značek jako Etnies či eS.

"Úspěchem bylo, že se nám podařilo zadržet čtyři kontaktní pachatele," řekl  ředitel Celního úřadu v Karlových Varech Miloslav Jaša. Nyní je čeká správní řízení. Každému z nich hrozí pokuta až 150 000 korun a propadnutí věci.

Trhovci se brání

Celníci a inspektoři začali v Potůčkách s kontrolami ve stáncích přímo u hraničního přechodu do Johanngeorgenstadtu. Nebylo vždy lehké prodejce nelegálního zboží odhalit. Většina z nich je totiž poučena a vystavuje pouze etikety zakázaného zboží, které má uskladněno v bezpečí mimo stánek. "Na žádost o koupi pak reagují jenom v případě, když na ně promluvíte německy," vysvětloval jeden z celníků triky obchodníků.

Vietnamci se bránili také s doklady v rukách. "Prodávám v pevné stavbě s kolaudací, která nepatří mezi tržiště," snažil se marně bránit své kartony cigaret a lahve s alkoholem mladý Vietnamec. "V tržnicích a na tržištích se nesmí prodávat alkoholické nápoje a cigarety bez ohledu na to, zda se jedná o objekt kolaudovaný," vysvětlila Blahutová postup celníků. "Já prodávám v garáži, která nepatří k tržnici. Mám k tomu doklady," zkoušel to další z asijských trhovců. "To jsou běžné spory, které při takových akcí vznikají, ale my jsme u soudu připraveni dokázat, že postupujeme správně. Pokud by byl objekt mimo areál tržiště, tak by to bylo něco jiného, ale tady je uprostřed tržiště a byť zkolaudován, tak patří k tržnici a je tu tudíž prodej zakázán," vysvětloval šéf karlovarské celní správy Miloslav Jaša.

Týdenní akce

Zátah je výjimečný v tom, že po naložení zabaveného zboží celníci a inspektoři z místa neodjedou, ale minimálně na jeden týden zablokují všechny přístupové cesty k tržišti. Informovala o tom mluvčí západočeské celní správy Jitka Blahutová.

"Jakmile tržiště vyčistíme od padělaného zboží a nelegálně prodávaného alkoholu a cigaret, tak v návaznosti obsadíme všechny přístupové cesty do Potůčků," uvedla Blahutová s tím, že hlídky budou přijíždějící vozidla kontrolovat dvacet čtyři hodin denně. "Zaměříme se hlavně na dodávky a nákladní vozidla," uvedla mluvčí, podle které je smyslem celé akce zabránit vietnamským trhovcům, aby po zátahu doplnili své zásoby na stánku. "Byli jsme v minulosti kritizovaní za to, že po odjezdu byly stánky zase plné nelegálního zboží, proto jsme připravili tuto specifickou akci, která na určitý čas zamezí trhovcům se zásobovat," vysvětlila Blahutová, která nechtěla prozradit, na kolik dní celníci cesty do Potůček obsadí.

První výsledky večer

Výsledky zátahu budou známé až navečer. "Od začátku roku jsme v západních Čechách zabavili celkem tři milióny kusů cigaret, na kterých uniklo státu 4,5 miliónu korun na daních," uvedla Blahutová, podle které v prvním pololetí letošního roku západočeští celníci zabavili zboží za celkem 318 miliónů korun.

"Karlovarská obchodní inspekce zabavila jenom v červenci zboží za 40 miliónů korun," doplnil její ředitel Pavel Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám