Hlavní obsah

V plzeňském fotbale korupce není, rozhodl žalobce

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Plzeňští fotbaloví rozhodčí Antonín Liškutín a Jiří Šlauf, nad kterými visela hrozba vězení pro podezření z korupce, si mohou oddychnout. Nemusí se už strachovat, že skončí před soudem jako zločinci. Státní zástupce po vyhodnocení dosavadního policejního šetření dospěl k závěru, že ze zjištěných skutečností nic nenasvědčuje podezření ze spáchání trestného činu.

Foto: Novinky

Článek

„Zrušili jsme záznam o zahájení úkonů trestního řízení,“ řekla v úterý Právu šéfka Okresního státního zastupitelství Plzeň-sever Anna Maříková. Bližší vysvětlení k tomuto rozhodnutí ale neposkytla.

Detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality na případu pracovali od loňského listopadu,  kdy začali prověřovat trestní oznámení  kapitána chrásteckého fotbalového klubu Václava Bezdičky. Podle pětatřicetiletého kanonýra oba sudí přijali úplatek při utkání krajského přeboru loni  na jaře mezi Chrástem a Horní Břízou. Bezdička tvrdil, že mu Šlauf přijetí úplatku přiznal v opilosti o několik měsíců později na turnaji v plážové kopané.

„Podal to tak, že jsem je vyrovnávacím gólem připravil o třicet tisíc korun. Peníze měli dostat v případě výhry Horní Břízy od tamějších fotbalových funkcionářů,“ vypověděl Bezdička s tím, že se společně s dalšími hráči pokusil Šlaufovo přiznání nahrát mobilním telefonem.

Svědci úplatky potvrdili

Nahrávka sice nebyla dostatečně průkazná, ale Šlaufovy řeči o úplatcích potvrdili svědci, gólman SK ZČE Plzeň Pavel Řezáč a záložník Domažlic Petr Mužík.

Bezdičkovo nařčení oba rozhodčí striktně odmítli. Svazoví funkcionáři nakonec dali částečně za pravdu hráči. Liškutína osvobodili, ale Šlauf si tři roky nezapíská.

„Za to, že znevážil jméno fotbalového svazu, má zákaz jakékoliv činnosti ve fotbale,“  zdůvodnil loni v prosinci rozhodnutí disciplinárky šéf krajského svazu Roman Berbr s tím, že uplácení prokázáno nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám