Hlavní obsah

V pátek začnou výslechy v kauze Rath. Policie si posvítí na hejtmanství

Právo, Radim Vaculík

Už měsíc uplynul od okamžiku, kdy policie zadržela poslance Davida Ratha se sedmi milióny korun. Dosud však detektivové z protikorupčního útvaru v souvislosti s tímto případem nevyslechli jediného svědka. Vše se změní už tento pátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Policisté podle zjištění Práva rozjedou první kolo svědeckých výpovědí v pátek. Začínají rovnou s pracovníky středočeského hejtmanství, kterému Rath šéfoval a jehož se týká většina z podezřelých zakázek, za které policie obvinila celkem osm lidí.

Na služebnu protikorupčního útvaru mají podle zdroje seznámeného s vyšetřováním dorazit v pátek první dva stávající zaměstnanci krajského úřadu. Jak se Právu podařilo zjistit, jedním z nich je šéf Odboru regionálního rozvoje Středočeského kraje Oldřich Vytiska, kterého Rath přivedl k sobě na úřad.

Ten podle dřívějších informací médií mohl z titulu své funkce například vědět o umělém navýšení zakázky na rekonstrukci buštěhradského zámku o téměř padesát miliónů korun, za kterou je pro korupci stíhán právě poslanec Rath.

I když jsem zaregistroval v médiích vyjádření státní zástupkyně Bradáčové o tom, že obhájci mají spis celý, mohu říci, že jsou v něm prostě mezery.
advokát Vojtěch Veverka

Policii však nekontaktoval. Vytiska dříve působil v resortu vnitra, kde do konce předloňského června vedl servisní organizaci Zařízení služeb ministerstva vnitra.

„Určitě se mnou bude chtít policie mluvit o Buštěhradu, o čem jiném? A je nesmysl, že bych věděl o nějakém předražení té zakázky, to jsem samozřejmě nevěděl,“ řekl včera Právu Vytiska.

Ze strany krajského úřadu navíc podle něj k navýšení nedošlo. „Na to se vůbec nesahalo, tam zůstal rozpočet odevzdaný od firmy Aria. Pouze se tam přidaly interiéry, třeba audiovizuální technika, nábytek, osvětlení, tedy věci, které nebyly součástí rozpočtu, ale na to se nikdo nikdy nezeptal,“ poznamenal ve středu Vytiska s tím, že kraj na rekonstrukci nevyplatil ani korunu ze svých či evropských peněz.

Vyšší rozpočet už na začátku

Právě on s kolegy předával podle svých slov policii přímo na hejtmanství veškerou dokumentaci k Buštěhradu. „Šlo o projektovou dokumentaci, rozpočty či výkazy výměr,“ upřesnil Vytiska.

Původní projektant zakázky, společnost Aria, vyčíslil podle dřívějších informací náklady na rekonstrukci na 168 miliónů korun. Hejtmanství ale změnilo projektovou firmu, kterou se stala společnost Arcia, a ta navýšila rozpočet na částku zhruba 220 miliónů.

Vytiska ale tvrdí, že s vyšším rozpočtem přišla už původní projektová firma Aria, o čemž se dosud nikdy nehovořilo.

„Odevzdali na konci loňského září rozpočet na 218 miliónů na Buštěhrad, a to bez interiérů. Měli tam ale několik chyb, tak jsme jim ten rozpočet jako špatný vrátili. Oni nám ho za měsíc a půl vrátili snížený o padesát miliónů, bez jakéhokoli vysvětlení a dokladace, což je divné,“ doplnil Vytiska.

Chybí část odposlechů

V souvislosti s kauzou bývalého hejtmana si v posledních dnech jeho advokáti Adam Černý a Roman Jelínek stěžovali na to, že od policie dostali jen torzo spisu. To sice následně popřela tehdejší šéfka týmu žalobců tohoto případu z Ústí Lenka Bradáčová, která Právu tvrdila, že obhájci dostali vše, co má policie k dispozici.

Nicméně nyní v podobném duchu jako Rathovi právníci hovoří i advokát obviněné majitelky firmy FISA Ivany Salačové Vojtěch Veverka.

„I když jsem zaregistroval v médiích vyjádření státní zástupkyně Bradáčové o tom, že obhájci mají spis celý, mohu říci, že jsou v něm prostě mezery. Například v přepisech odposlechů chybí v květnu deset dnů, kdy se přitom kauza chýlila k závěru,“ uvedl včera Veverka.

Doplnil, že v jiných pasážích zase místo doslovných přepisů podezřelých policie pouze píše, o čem se odposlouchávaní lidé baví. Co ale přesně říkají, to tam prý chybí. „Jsem tedy přesvědčen o tom, že kompletní spis nemáme,“ dodal Veverka.

Reklama

Výběr článků

Načítám