Hlavní obsah

V otavském jezu vybuchla bomba, za dopadení pachatele odměna 100 tisíc

Právo, Patrik Biskup
Sušice

Klatovští kriminalisté pátrají po neznámém pachateli, který v pondělí večer nastražil do útrob jezu na řece Otavě v Dlouhé Vsi u Sušice výbušný systém. Po jeho explozi došlo k poškození zařízení regulující výšku hladiny řeky.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Bomba byla vyrobená z trubky.

Článek

Jez je součástí malé vodní elektrárny, kterou provozuje rokycanský podnikatel Josef Koloc. Ten se rozhodl vypsat odměnu 100 tisíc korun za informace, které povedou k dopadení sabotéra.

Podomácku vyrobená bomba vybuchla na dně betonové regulační šachty. „Jednalo se o trubku o průměru pět centimetrů naplněnou výbušninou a kovovými šroubky a vruty. Exploze zničila šoupata, kterými se ovládá gumový vak tvořící jez. Škodu odhaduji kolem dvaceti pěti tisíc korun. Ale ve srovnání s tím, co by se mohlo stát, kdyby se v době výbuchu pohybovali v blízkosti nějací lidé, je to zanedbatelné. Tady šlo skutečně o život,“ řekl Právu Koloc.

S nikým nemám žádné spory, nikomu nic nedlužím. Spíš to vypadá, že si tam někdo bombu vyzkoušel.
provozovatel jezu Josef Koloc

Hlídač elektrárny zaregistroval až následky výbuchu. “Bylo mu divné, že došlo k výpadku elektrárny v důsledku malého množství přitékající vody. Proto se šel podívat k jezu, kde zjistil, že došlo k poškození manipulační komory. Byl tak rozrušený, že nedokázal přesně popsat, co se stalo. Do telefonu mi jen řekl, že rozsekali celý jez,“ pokračoval Koloc.

Ten se domnívá, že nešlo o cílený útok na jeho osobu. „Samozřejmě to nemohu stoprocentně vyloučit, ale s nikým nemám žádné spory, nikomu nic nedlužím. Spíš to vypadá, že si tam někdo bombu vyzkoušel. To místo je odlehlé, pár kroků od lesa,“ mínil podnikatel, který vlastní i několik benzinových čerpacích stanic.

Policisté případ kvalifikovali zatím jako poškozování cizí věci. „Zajištěné zbytky výbušného systému jsme předali specialistům na expertízu, “ řekl šéf klatovských kriminalistů Antonín Šmíd s tím, že vyšetřování je teprve na začátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám