Hlavní obsah

V ostravské věznici nebyli dozorci šikanováni, zjistila inspekce

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Za údajnou šikanu dozorců ostravské vazební věznice ze strany ředitele, kvůli které odboráři před několika týdny podali trestní oznámení, nebude nikdo stíhán. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů nejde o trestný čin. S tímto závěrem se v pondělí ztotožnil i státní zástupce, nicméně pro jistotu požádal generální ředitelství, aby do Ostravy poslalo důkladnou kontrolu. Nelze totiž vyloučit porušení vnitřních předpisů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O závěru prověřování informoval Alois Dlouhý z Krajského státního zastupitelství v Ostravě. Řekl, že generální inspekce mu minulý týden předložila spis, který vznikl na základě trestního oznámení podaného představitelem odborové organizace Unie bezpečnostních složek. Poté, co loni v listopadu dozorci ve věznici založili odbory a požádali o proplácení přesčasových hodin, mělo zde dojít k diskriminaci dvou představitelů nové odborové organizace.

„Předseda odborové organizace měl být odvolán z vedoucí funkce velitele stanovišť a mělo být proti němu vedeno bezdůvodné kázeňské řízení, při kterém mu byl uložen kázeňský trest ve formě snížení platu. Místopředsedovi měla být bezdůvodně změněna služba a vytknuty nedostatky v ústrojové kázni,“ řekl Dlouhý. Což znamená, že mu nadřízení vytýkali způsob, jak nosí služební oděv.

Inspekce podle něj nakonec dospěla ke stanovisku, že zde nejde o podezření z žádného trestného činu. „Já jsem se s tímto stanoviskem ztotožnil, ale uložil jsem inspekci, aby celý spisový materiál postoupila generálnímu řediteli Vězeňské služby ČR, aby provedl vnitřní kontrolu v ostravské věznici a aby nám o výsledku podal zprávu,“ dodal státní zástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám