Hlavní obsah

V Ostravě se propadlo na náměstí hasičské auto

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, den

Nepříjemné překvapení zažili v úterý hasiči Moravskoslezského kraje, když se vydali na svou první inspekční prohlídku do centra Ostravy. Na v nedávné době rekonstruovaném Masarykově náměstí se v poledne pod jejich hasičským vozem propadla dlažba. Pod pravým zadním kolem se objevila zhruba dvoumetrová jáma.

Článek

Jelikož nemohli vůz dostat z nečekané pasti ven, přivolali si na pomoc jeřáb. „Automobil se pohyboval na místě, kde může jezdit těžká technika,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Starosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Miroslav Svozil Právu sdělil, že příčina se bude šetřit.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Hasičský vůz se propadl na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

„Je více možností. Buď je to následek vydatných dešťů v minulých dnech, které podmáčely podloží či porucha kanalizace a nebo je příčinou propadu špatně odvedená práce stavební firmy, která v nedávné době náměstí opravovala. Více prozradí až šetření,“ upřesnil Svozil s tím, že na náměstí je ještě dva roky záruka.

Pravděpodobně lajdácky rekonstruovaným Masarykovým náměstím se zabývá také protikorupční policie. Podle šetření totiž před třemi lety použila stavební firma na předláždění náměstí méně kvalitní materiál, než požadoval schválený projekt.

Foto: Aleš Honus, Právo

K vysvobození zapadlého vozu byl povolán jeřáb.

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) uvedl, že kvůli rekonstrukci tohoto náměstí již bylo podáno několik reklamací. Oprava náměstí, jejímž hlavním dodavatelem byla společnost Tchas, v současnosti Eiffage Construction, stála zhruba sto miliónů korun. Konkrétně nová dlažba na náměstí město přišla bez daně na 34 miliónů korun.

Foto: Aleš Honus, Právo

Hasičům se na náměstí v Ostravě propadlo auto.

"Protože stavba vykazuje vady, město požádalo společnost Eiffage Construction, aby bezplatně Masarykovo náměstí znovu předláždila přírodním kamenem z lomů v České republice, jak bylo původně požadováno ve smlouvě,“ upřesnila ostravská mluvčí Andrea Vojkovská.

Žádost města o předláždění náměstí potvrdil také mluvčí stavební firmy Eiffage Construction Vladimír Raszka. „Náměstí vydláždil náš subdodavatel, tento týden se sejdeme a zaujmeme k ostravské výzvě stanovisko,“ řekl Raszka.

Dále uvedl, že nyní šetří i propad hasičského vozu na náměstí. „Naši lidé při kontrole vzniklého kráteru zjistili, že všechny podkladové vrstvy odpovídají zadání projektové dokumentace. Zatím to vypadá tak, že dutina pod dlažbou se vytvořila kvůli dlouhodobému zatékání při povodni nebo špatnou kanalizací. Musíme však vyčkat, jak dopadne šetření,“ dodal mluvčí firmy.

Rekonstrukce Masarykova náměstí v Ostravě stála zhruba sto miliónů korun. Konkrétně nová dlažba na náměstí přišla bez daně na 34 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám