Hlavní obsah

V Opavě soudí přísedící obviněná ze zpronevěry

– Opava
Právo, Aleš Honus

Už od loňského léta má jedna z přísedících Okresního soudu v Opavě a zároveň bývalá ekonomka Slezského německého svazu na krku obžalobu, že si pro vlastní potřebu neoprávněně přisvojila téměř sto tisíc korun. Přitom stále obléká talár.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavní líčení s obviněnou přísedící nebylo ani po roce od podání obžaloby nařízeno. Soudce, jenž má případ na stole, byl několik měsíců nemocný a nyní zase pro změnu čeká, až přísedící dokončí svou účast na jiné rozjednané kauze.

„V současné době má senát, kde paní obžalovaná působí jako přísedící, rozjednanou jednu věc a já čekám, až se to ukončí. Až potom bude nařízeno hlavní líčení. Nevypadalo by dobře, kdyby ta paní z jedné místnosti, kde působí jako přísedící, přecházela do druhé jednací síně v pozici obžalované,“ přiznal soudce Jaroslav Khul.

„Může to vzbuzovat pochybnosti o úrovni soudu.“
Antonín Šmuk, Soudcovská unie ČR

Zákon přitom stanoví, že přísedící, který je trestně stíhán, může být dočasně zproštěn funkce až do doby než je vynesen pravomocný rozsudek. V Opavě se tak dosud nestalo.

Podle člena výboru Soudcovské unie Antonína Šmuka je přitom stíhání přísedícího pro úmyslný trestný čin dobrým důvodem k tomu, aby předseda soudu takového člověka dočasně zprostil funkce. „Už jen vědomí, že u nějakého soudu působí přísedící, který bude u téhož soudu souzen jako obžalovaný, může u veřejnosti vzbudit pochybnosti o úrovni rozhodování takového soudu,“ řekl Šmuk.

Předsedkyně opavského okresního soudu Marta Kožušníková přiznala, že nedostatek přísedících je jedním z důvodů, proč obviněná žena dosud může oblékat talár. „Navíc by to mělo nepříznivé důsledky na obžalovaného ve věci, kde ta paní působí jako přísedící. Musel by se vyměnit celý senát, “ řekla předsedkyně.

Od září noví přísedící

Už do konce září by se podle ní měl v Opavě nedostatek tzv. soudců z lidu vyřešit. „Budou nám skládat slib noví přísedící a zároveň by měla být skončena trestní věc, kde je paní obžalovaná přísedící. Pak budu o případném zproštění funkce uvažovat,“ řekla Kožušníková.

Jak Právo informovalo, ekonomka jedné z organizací sdružujících zástupce německé menšiny byla obviněna loni. Žena podle policie odčerpala ve svůj prospěch zhruba 90 tisíc korun pomocí nepravdivých výdajových pokladních dokladů. V účetnictví prý vykazovala služby, které nebyly organizaci poskytnuty.

Žena obvinění odmítá. „Věci, které jsou v obvinění, jsou vytržené z kontextu. Pokud jsem někde pochybila, tak jedině v tom, že evidence nebyla přesná. Nezpronevěřila jsem ani korunu,“ řekla Právu. Podle svých slov nikdy neuvažovala, že by se sama vzdala funkce přísedící. „Vůbec mne to nenapadlo, protože necítím žádnou vinu,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám