Hlavní obsah

V Olomouci se srazil vlak s nákladním autem, devět zraněných

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na železničním přejezdu v Olomouci se ve středu brzo ráno srazil osobní vlak s nákladním automobilem. Podle předběžných informací policie se zranilo devět cestujících z vlaku, jejich zranění nemají být vážná. Auto zřejmě vjelo na přejezd ve chvíli, kdy svítila světelná signalizace, řekla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Srážka vlaku s nákladním autem v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Devět lidí utrpělo zranění ve středu časně ráno při srážce nákladního auta s osobním vlakem na okraji Olomouce, v městské části Bělidla. Provoz na trati musel být dočasně přerušen, na místě byla přerušena také automobilová doprava, nejezdí ani tramvaje.

„Vlakem cestovalo přibližně 40 cestujících, devět z nich utrpělo lehká zranění, byli odvezeni na ošetření do Fakultní nemocnice v Olomouci,“ sdělila Právu mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Střet se stal ve 4:47 hodin. „Nehoda se udála na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor,“ řekl Právu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. „Řidič s nákladním vozidlem vjel na přejezd zřejmě v době, kdy bylo v provozu výstražné signalizační zařízení,“ dodala policejní mluvčí Neubauerová.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Nákladní auto se střetlo s vlakem na železničním přejezdu na okraji Olomouce

„Podle předběžného šetření jel osobní vlak v okamžiku střetu rychlostí necelých 40 km/h. Dále vyšetřování potvrdilo, že světelné zabezpečovací zařízení bylo v pořádku a v činnosti. Vše tedy nasvědčuje na pochybení řidiče kamiónu,“ podotkla Šubová.

Škoda se vyšplhala na 1,6 miliónu

Zastavena musela být podle ní dočasně železniční doprava v úseku Olomouc hl. n. – Velká Bystřice. České dráhy musely zajišťovat náhradní autobusovou dopravu. Nehoda také dočasně zastavila provoz tramvají městské hromadné dopravy ve směru do olomoucké městské části Pavlovičky.

„Hasiči obě vozidla zajistili proti vzniku požáru a pomáhali s přestupem zraněných cestujících do přistavené tramvaje, kde si je přebírala zdravotnická záchranná služba,“ sdělila Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Foto: Drážní inspekce

Kamión zničený po nárazu

U nehody zasahovalo pět posádek zdravotníků. „Na urgentní příjem olomoucké Fakultní nemocnice bylo převezeno pět mužů a čtyři ženy. Utrpěli naštěstí jen lehká zranění, pohmožděniny končetin a hrudníku,“ řekl Právu ředitel krajské záchranné služby Jan Weinberg.

Policisté dočasně uzavřeli silnici č. I/46 vedoucí z Hodolan na Pavlovičky. „Příčinu a bližší okolnosti nehody dále vyšetřují,“ dodala policejní mluvčí Neubauerová.

„Předběžná celková škoda je vyčíslena na 1,6 miliónu korun. Největší škoda, zhruba jeden milión korun, je na vlakové soupravě Regionova. Škoda na infrastruktuře Správy železniční dopravní cesty činí přibližně 100 tisíc korun a 500 tisíc korun na kamiónu,“ uvedla Šubová.

Železniční doprava byla podle ní na trati obnovena v 8:15. „Silniční a tramvajová doprava bude obnovena po odklizení kamiónu a vysypaného nákladu,“ dodala mluvčí SŽDC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám