Hlavní obsah

V Novém Bydžově unikl etylacetát

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Etylacetát, organická látka, která se využívá jako rozpouštědlo, odlakovač nebo i ochucovadlo, unikl v pondělí kolem půl jedné odpoledne do podnikové kanalizace v průmyslovém areálu v Novém Bydžově. Příčinou úniku byla prasklá příruba na čerpadle, kudy kapalina unikla.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Uniklou chemikálii odčerpají hasiči.

Článek

„Chemikálie uniklo až 15 kubíků. Vytekla do podnikové kanalizace, kde skončila v záchytných jímkách. Hasiči musí nyní kapalinu co nejdříve přečerpat do uzavřené jímky, aby nedošlo vlivem deště k vyplavení do vodního zdroje,“ uvedla k probíhajícímu zásahu mluvčí hasičů Martina Götzová.

„Hasiči začali s přečerpáváním ethylacetátu ze záchytných jímek do jedné oddělené, odkud nemůže látka vlivem deště dále odtéct. K přečerpání použijí kalová čerpadla a čerpadla do prostředí s nebezpečím výbuchu. Bezprostřední nebezpečí však zasahujícím jednotkám nehrozí,“ dodala Götzová s tím, že hasiči pracují v zásahovém oděvu, přičemž si musí chránit dýchací cesty, ale nemusí používat speciální protichemické ochranné oděvy.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ze zásahu při úniku chemikálie v Novém Bydžově.

O události vyrozumělo krajské operační a informační středisko také orgány ochrany přírody a Povodí Labe. Na místě byly odebrány vzorky, které budou podrobeny dalšímu zkoumání.

Reklama

Výběr článků

Načítám