Hlavní obsah

V Liberci spadla kabina lanovky na Ještěd, zahynul průvodčí

Aktualizováno

V Liberci spadla v neděli odpoledne kabina lanovky na Ještěd. Při pádu zahynul průvodčí, který byl v kabině jedoucí směrem dolů sám. Na místě zasahovali hasiči i záchranáři. Policisté nehodu vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení.

Zřícená lanovka na JeštědVideo: Aktu.cz

 
Článek

Podle policie byl pád nahlášen kolem 13:30. Kabina podle informací České televize spadla z výšky zhruba 30 metrů u prvního pilíře lanovky. Je zcela zdemolovaná. Jel v ní směrem dolů pouze průvodčí. „Utrpěl zranění neslučitelná se životem, lékař konstatoval smrt,“ řekl Právu mluvčí záchranky Libereckého kraje Michael Georgiev.

Foto: Aktu.cz

Zřícená kabina lanovky na Ještěd

Hasiči evakuovali 13 cestujících a průvodčího z druhé kabiny, která zůstala viset na lanech ve výšce zhruba 15 metrů poté, co se po pádu první kabiny sesunula menší výšky. Zřejmě neutrpěli žádná zranění, pouze šok, a proto jsou v péči psychologů. „Na místě máme psychology, kteří pracují s cestujícími z uvázlé kabinky, kteří jsou událostí otřeseni,“ doplnil Georgiev.

FOTO: Tragický pád lanovky na Ještědu

Krimi

"Potom jsme ošetřili i jednoho zaměstnance Českých drah, který měl psychické obtíže," dodal mluvčí záchranářů.

Nehoda lanovky na Ještěd. Zdroj: Aktu.czVideo: Aktu.cz

V Liberci spadla lanovka na Ještěd. Zdroj: Čtenářka Novinek PavlínaVideo: Čtenářka Novinek Pavlína, Novinky

Lanovka na Ještěd je jedou z mála lanovek v Česku, která je typu pendl, tedy že jsou tam jen dvě kabiny.

Foto: ČTK

Hasiči a záchranáři zasahují při pádu kabiny lanovky na Ještěd

Původní informace hovořily o tom, že ve zřícené kabině bylo asi 30 lidí, ukázalo se však, že se informace nezakládá na pravdě. Rovněž termín strojvedoucí není zcela přesný, v kabinách lanovky na Ještědu bývá pouze průvodčí, lanovka se ovládá ze strojovny v horní stanici.

Foto: Aktu.cz

Zřícená kabina lanovky na Ještěd

Liberečtí hasiči na Twitteru informovali, že zásah probíhal nedaleko spodní stanice lanovky pomocí výškové techniky, na místě byli také hasiči-lezci. Krátce před 15. hodinou hasiči uvedli, že se pomalu z místa stahují. „Naše jednotky pomocí výškové techniky, konkrétně automobilového žebříku, a pomocí zařízení, které je přímo určené na podobné zásahy, provedli evakuaci 14 osob, které neutrpěly žádné zranění,“ uvedl mluvčí libereckých hasičů David Kořínek.

Foto: ZZS Libereckého kraje

Kabina spadlé lanovky

Prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka v České televizi uvedl, že druhá kabina zůstala viset na lanech. Podle něj zafungovaly bezpečnostní systémy, i když v jednom případě došlo k pádu kabiny. Uvedl, že jde o zcela mimořádnou situaci. Odmítl spekulovat, co pád kabiny způsobilo.

Policisté pád lanovky vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení. Vyzvali případné svědky nehody, aby se přihlásili na lince 158.

Foto: Aktu.cz

Policisté, hasiči a záchranáři na místě pádu lanovky na Ještědu

K nehodě došlo těsně předtím, než měla začít revize před zimní sezonou. Po víkendu měla být jeřábem snesena jedna z kabin. Lanovka měla být na dva týdny odstavena.

Na možnost pádu lanovky se složky integrovaného záchranného systému pravidelně připravují, ve více než 80leté historii lanovky ale nebyl takový zásah nutný.

"Každý rok nacvičujeme evakuaci osob z kabiny lanovky, pád kabiny byl tématem velkého společného cvičení před dvěma lety," řekl Georgiev.

Foto: ČTK

Hasiči a záchranáři zasahují při pádu kabiny lanovky na Ještěd

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí. Je v majetku Českých drah.

"Čekáme na vyšetřování policie a Drážní inspekce a v tuto chvíli nebudeme předjímat, co konkrétního se tam stalo," řekl ČTK mluvčí drah Lukáš Kubát.

Foto: Aktu.cz

Zřícená kabina lanovky na Ještěd

Loni lanovka vyvezla na vrchol 211 tisíc lidí. Před dvěma lety prošlo rekonstrukcí elektrické zařízení, oprava byla spojena s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení. Loni byla lanovka kvůli koronavirovým opatřením více než 100 dnů mimo provoz, důvodem přerušení provozu byly i technické problémy. Kvůli technickým problémům stála lanovka i letos v září.

Foto: Aktu.cz

Zdemolovaná kabina lanovky

Podobné nehody s tragickými následky nejsou v Česku časté. Jeden člověk zemřel v listopadu 2013 u Špindlerova Mlýna. Při zřícení nákladní lanovky k chatě Bumbálka tehdy zahynul jeden muž a další čtyři lidé se zranili. Neštěstí se stalo, když rodina se dvěma dětmi, která přijela do Krkonoš na víkend, nastoupila v dolní stanici na korbu lanovky. Po přetržení tažného lana se korba zhruba z deseti metrů zřítila na příkrý svah směrem k Labi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám