Hlavní obsah

V korupční kauze Vidkun padla po letech obžaloba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Žalobce podal v pondělí obžalobu na čtyři lidi v olomoucké korupční kauze Vidkun. Po 3,5 roce vyšetřování se bude před soudem zodpovídat bývalý sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil, někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Zleva podnikatel Ivan Kyselý, náměstek krajského ředitele Karel Kadlec a hejtman Jiří Rozbořil

Článek

Případ podle žalobců odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou.

Obžaloba byla podána k olomouckému krajskému soudu, řekl žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda.

Petrůj a Kadlec jsou obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby. Tehdejší náměstek Kadlec, který podle policie vynášel informace ze spisů, navíc z přijetí úplatku.

Kadlec byl kvůli Vidkunu propuštěn, výpověď neúspěšně napadal u soudů. Petrůj byl postaven mimo službu. Bývalý hejtman Rozbořil je v případu obviněn z podplácení.

Čtvrtým obviněným je vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, který se zodpovídá z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě Kyselého, který dále podniká v realitách, obvinění změnili své profese.

Čtveřice obviněných podezření kriminalistů odmítá, podle jejich obhájců trvají na své nevině, podle nich nejsou důkazy přesvědčivé.

Policejní razie v kauze Vidkun proběhla 13. října 2015 na několika místech v Olomouci. Policie tehdy dělala domovní prohlídky a zadržela či předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. V jeho bytě v Olomouci policisté strávili více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili, v případu obviněn není. Rozbořil byl stíhán na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj strávili tři měsíce ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám