Hlavní obsah

V kauze zneužívané dívky z Břeclavi můžou padnout další obvinění

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Ani zoufalá snaha svěřit se lékařům, pedagogům či rodině neznamená, že se oběť pohlavního zneužívání dočká pomoci. Tuto smutnou realitu odhaluje případ dnes už 19leté dívky z Břeclavska, který projednává v neveřejném jednání Krajský soud v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Pokud by při soudním jednání vyšlo najevo, že některé osoby neučinily patřičné kroky a věc neoznámily, nepochybuji o tom, že z podnětu státního zástupce nebo samotného soudu bude zahájeno vyšetřování,“ ujistil mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Z pohlavního zneužívání dívky se zodpovídají 29letý a 50letý muž, podle dostupných informací bratr a otec zneužívané. [celá zpráva]

Podle policejních vyšetřovatelů začalo pro dívku peklo na zemi v jejich pouhých sedmi letech. Bratr ji měl zneužívat od roku 1997 až do roku 2000. Poté se prý dostala do spárů svého otce, který ji pak dál sexuálně trýznil až do roku 2007, kdy se na věc přišlo. To se po přestupu na novou školu dívka svěřila jednomu z kamarádů, který zalarmoval sociálku a ta uvědomila policii.

Znalci: je tonepochopitelné

Dívka podle výpovědi ale už dříve na své trápení upozornila jak gynekologa, tak i školního výchovného poradce. Ten ji poslal jen k psychologovi. Podle informací Práva se dívka svěřila i své matce, avšak všechno bylo marné.

Po úterní výpovědi zneužívané dívky za zavřenými dveřmi ve středu stejně utajeně vypovídali před senátem, vedeným Jaroslavou Bartošovou, znalci z oboru psychologie a psychiatrie.

Pro ně je nepochopitelné, že se dívka u nikoho z uvedených pomoci nedovolala.

„Pokud je tomu skutečně tak a dívka se svěřila odborníkům, aniž by se dočkala adekvátní pomoci, pak už opravdu nevím, kde jinde by měla hledat pomoc,“ podivil se psycholog a primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice v Brně Jiří Brančík.

Jak však dodal, v podobných případech ale není neobvyklé, že matky nevěří svým zneužívaným dětem, které se jim svěří. „U těchto matek je silná vazba na partnera, přivřou oči nebo jsou v uvozovkách ochotny své děti obětovat, aby partnera neztratily. Mají hrůzu ze samoty, pokud by jejich muž či přítel skončil ve vězení,“ vysvětlil.

Oběma obžalovaným hrozí až 12 let vězení. Ve středu měl v kauze děsivých prožitků dívky padnout rozsudek. Nakonec, s odvoláním na provedení dalších důkazů, soud jednání odročil na 24. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám