Hlavní obsah

V kauze úvěrových podvodů stojí před soudem 31 lidí

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nevídané množství lidí stanulo před senátem Obvodního soudu pro Prahu 7. Třicet jedna obžalovaných se zpovídá z úvěrových podvodů přesahující 20 miliónů korun.Pětadvacet z nich v případu vystupuje jako tzv. bílí koně, tedy nastrčené osoby, které se prezentovaly jako jednatelé narychlo založených společností. Zbylá šestice obžalovaných je složena z organizátorů podvodů a dvou bankéřů, kteří úvěry zařizovali. Obžalovaným hrozí až osm let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jde v podstatě o čtyři obžaloby, které předsedkyně senátu Jana Miklová spojila do jednoho projednávání. Všechny čtyři případy mají totiž dva společné jmenovatele, bývalé zaměstnance České spořitelny Jana Jílka (50) a Dalibora Panuščíka, kteří měli podle obžaloby v letech 2008 a 2009 schvalovat žádosti o úvěr předem domluveným žadatelům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Všechny případy měly stejný průběh. Obvinění jednali jako bílí koně, tedy pouze formálně jménem společností podepisovali úvěrové dokumentace a plnili instrukce, které dostali od organizátorů podvodů.

V žádostech o úvěr uváděli, ať už vědomě, nebo nevědomě, nepravdivé údaje z účetnictví jednotlivých firem. Jílek s Panuščíkem pak podle státního zástupce v rozporu s metodikou banky benevolentně schvalovali žádosti o úvěr, aniž by dostatečně prověřili předkládané dokumenty. Česká spořitelna teď proti nim vede exekuční řízení.

Místo stavby domků si kupovali drahá auta

Kauza je rozdělena na dvě hlavní části. V jedné z nich podle obžaloby figurují jako organizátoři Robert Sivák (43), Jiří Votava (47) a Břetislav Rajchl. Ten ale neunesl tíhu situace a před čtyřmi lety spáchal sebevraždu.

Plán byl jednoduchý - levně nakoupit pozemky v severních Čechách, postavit na nich čínské montované domky a draze je prodat.

Jsem blbej, že jsem se nechal zmanipulovat
Josef Vinopal

Trojice měla přemluvit a navést své známé a příbuzné (Rajchl vystavil trestnímu stíhání svého otce i syna), aby založili obchodní společnost pod svým jménem a poté, coby jednatelé těchto společností, požádali o úvěr na pražské pobočce České spořitelny na Strossmayerově náměstí. Tam jim byl Jílkem a Panuščíkem schválen dvoumilionový úvěr na realizaci inženýrských sítí na pozemcích v severních Čechách. K zasíťování pozemků však nikdy nedošlo a milióny z úvěrů šly na Rajchlův účet. Z nich se začaly nakupovat luxusní vozy a exotické dovolené.

Aby mohli úvěry splácet, brali si další úvěry stejným způsobem. Tentokrát už naváděli kohokoliv, včetně bezdomovců, kterým slíbili například deset tisíc korun za podpis.

Z výpovědí třicítky obžalovaných, z drtivé většiny se jedná o tzv. bílé koně, vyplynulo, že podklady pro sjednání úvěru byly předem připravené Rajchlem a Jílkem.

Podepsané bianco dokumenty, zfalšované podpisy

„Jsem blbej, že jsem se nechal zmanipulovat. Ujistili mě, že úvěrové splátky bude splácet Rajchl. Kdyby ty peníze z účtů nezmizely, tak tady teď nejsme,“ povzdechl si před soudem Josef Vinopal, který věřil, že zbohatne s ostatními na prodeji pozemků.

„Takovéhle jsem nikdy nepodepsal. Teď jste mě dostala, já o tom nic nevím,“ nevěřil svým očím Vinopal, když mu soudkyně ukázala jím podepsaný pokladní doklad na více než milión korun.

A takových případů bylo více, několikrát dokonce podepsaní lidé byli v době podpisu v zahraničí.

Ve druhé skupině jsou hlavními obžalovanými Alexander Mnatsakanov (48) a Sergej Kontimirov (38). Ti měli podle spisu, kvůli získání peněz na obchodování s pivem a vínem, přesvědčit v roce 2009 několik dalších lidí, aby svým jménem založili společnosti, případně převzali firmy již založené a na ně si vzali úvěry u České spořitelny, taktéž na pobočce na Strossmayerově náměstí. Úvěry jim měl schvalovat opět Jílek s Panuščíkem.

Spolu s Mnatsakanovem jsou obžalováni Jiří (53) a Tomáš (24) Novotní, otec a syn. Jiří Novotný požádal podle obžaloby svého tehdy dvacetiletého syna, aby založil na svoje jméno půjčovnu aut a vzal si dvoumiliónový úvěr. Za ty peníze se měly nakoupit ojetá vozidla pro firmu, Jiří Novotný jimi ale zaplatil dluhy jiné jeho firmy prodávající auta, říká obžaloba.

Soud bude v červnu pokračovat v hlavním líčení výslechem svědků, rozsudek by mohl padnout koncem srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám