Hlavní obsah

V Jeseníkách zemřel turista. Záchranáři varují před výlety do hor

Právo, den

Na výletě do hor zkolaboval v sobotu muž ve středním věku. Nezvládl túru z Nové Vsi na Mravencovku. Přestože se ho snažila rodina i záchranáři hodinu oživovat, nepodařilo se. Horští záchranáři proto vyzývají veřejnost, aby omezila výlety do hor kvůli vyhlášeným krizovým opatřením.

Foto: Horská služba Jeseníky

U události v sobotu zasahovala sanitka, ale také přiletěl záchranářský vrtulník.

Článek

„Na výlet muž vyrazil s rodinou a ta ihned kontaktovala dispečink linky 155 Moravskoslezského kraje. Záchranka poté vyzvala nás,“ popisoval událost Martin Chalupa, který na místě zasahoval jako horský záchranář. Dodal, že když pak horští záchranáři dorazili na místo, tak muže už resuscitoval jeho syn.

„Poté jsme se zapojili my, po několika minutách pak resuscitaci muže převzala posádka záchranářské sanitky, a nakonec letečtí záchranáři, kteří na místo dorazili vrtulníkem,“ uvedl Chalupa. Resuscitace u muže trvala zhruba hodinu, bohužel se ho již nepodařilo zachránit.

Turistka se na Pardubicku zřítila do rokle, pomáhal vrtulník

Krimi

Vzhledem k tomuto případu i faktu, že se přes vyhlášená krizová opatření pohybuje v horách značné množství lidí, žádá horská služba návštěvníky Jeseníků o omezení výletů.

„Naši záchranáři jsou stále v první linii, zasahují u mnoha nehod, a jsou přímo ohroženi eventuální nákazou. Pokud by do hor zamířil někdo zcela nezodpovědný a v nařízené karanténě, následná opatření po našem zásahu u něj by vedla k další nutné karanténě,“ důrazně varoval Vítězslav Kaller, náčelník Horské služby Jeseníky.

Na Zlínsku hořel dům, majitele transportoval do nemocnice vrtulník

Krimi

Ta v současné době zajišťuje služby v horských oblastech výhradně z řad zaměstnanců horské služby.

„To ale znamená, že jsme plně vytíženi a pokud by snad někdo z našich členů přišel během akce do styku s nakaženým člověkem, budeme nuceni některé stanice uzavřít. To by ale zase znamenalo ohrožení pro návštěvníky hor i domácí obyvatele v případě nějaké nehody,“ upozornil Kaller.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám