Hlavní obsah

V Jeseníkách přibylo úrazů, záchranáři se zapotili

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět zásahů během pouhých tří hodin zaznamenali ve čtvrtek po poledni členové Horské služby (HS) Jeseníky jen na sjezdovkách na Červenohorském sedle. Nárůst pak během odpoledne hlásily i další stanice jesenické HS.

Foto: Horská služba

Ilustrační foto

Článek

„Projevil se masivní příjezd návštěvníků pohoří před prodlouženým víkendem na začátku jarních prázdnin Jihomoravského kraje. Na sjezdovkách leží sníh, vše láká k zimním sportům a naši záchranáři pomalu nestačili svážet zraněné na stanici,“ popsal čtvrteční odpoledne náčelník HS Jeseníky Vítězslav Kaller.

Všechny úrazy se přihodily na sjezdovkách, mimo skiareály záchranáři nezasahovali. „V jednom z případů došlo při pádu k podezření na úraz páteře, takže k nám zamířil i vrtulník Letecké záchranné služby. Ostatní úrazy jsme ošetřili sami a vážnější předali posádkám sanitních vozů,“ konstatoval Kaller.

Sjezdové tratě jsou podle něj doslova přeplněné a vypadá to, že mnoho jejich návštěvníků vytáhlo lyže letos poprvé. „Dá se říci, že valná většina úrazů, a většinou šlo o poranění kloubů, byla zaviněna přeceněním schopností zraněných lyžařů. Takové riskování po delší přestávce pochopitelně vede ke zvýšené možnosti úrazu,“ podotkl záchranář a dodal, že lyžaři by k sobě s ohledem na jejich počet měli být i ohleduplní.

Reklama

Výběr článků

Načítám