Hlavní obsah

V domě učitele odhalila policie velkopěstírnu marihuany

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Dům středoškolského učitele Jaroslava Pence patří k nejhezčím v malé vesničce Hůrky na severním Plzeňsku. Stojí na návsi hned vedle obecního úřadu. Před třemi týdny tam vtrhlo policejní komando. Ve sklepě našli detektivové velkopěstírnu marihuany.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Učitelův dům, kde policie provedla zátah.

Článek

Zátah v domě do té doby váženého občana vyvolal mezi místními doslova pozdvižení, nikdo neměl o nelegálních aktivitách 56letého pedagoga ani tušení. Starosta František Rýdl ho dokonce loni před komunálními volbami sám navrhl na kandidátku do zastupitelstva.

„Je to pro mě veliké překvapení a hlavně zklamání. V jeho postavení učitele bych rozhodně nepředpokládal, že by byl schopen něčeho takového. Má být pro žáky vzorem. Jasně že by takové věci neměl dělat, ale jeho to nemělo ani napadnout,“ reagoval starosta.

Vyděšení sousedé

Razie u Pence vyděsila hlavně sousedy. „Večer sem najelo pět aut a policisté mu vlítli do baráku i se psy. Nevěděli jsme, co se děje. Vypadalo to, jako by tady někdo zavraždil deset lidí. Další policajti byli poschováváni po celé vsi, doslova ji obklíčili,“ vzpomínal muž bydlící naproti učitelově domu. Podle něho kriminalisté Pence po domovní prohlídce odvezli a druhý den už byl zase doma.

„Několikrát jsem se s ním od té doby potkal, ale neprobírali jsme to. Já se ho ptát nechci, a jestli on nemá potřebu o tom mluvit, tak je to jeho věc. Lidé tady byli samozřejmě zvědaví, zjišťovali informace, co provedl. Ale neslyšel jsem, že by mu to dali jak se říká sežrat,“ uvedl dále starosta.

O tom, jak kriminalisté na Pence přišli, nechtěl Rýdl spekulovat. „Já sám jsem tady nic podezřelého nezaregistroval. Možná si teď zpětně dávám do souvislosti, že někdy u něj před domem parkovala auta se zahraničními espézetkami,“ uzavřel starosta.

Sám Penc nebyl ve čtvrtek k zastižení. Po zazvonění u dveří jeho domu nikdo neotevřel.

Zaměstnavatel nic netušil

Potíže se zákonem ale zřejmě zatajil před svým zaměstnavatelem. „To mě šokujete, nevycházím z úžasu. O ničem takovém nevím. Považovala jsem ho za solidního člověka,“ prohlásila Ivana Škreňová, která řídí střední školu v Horní Bříze, kde Penc působí jako učitel odborných předmětů.

Stejné překvapeně reagovala Anna Nachtigallová, která v radě školy zastupuje rodiče studentů. „Asi dvakrát jsem se s ním potkala na školské radě. Na mě ten chlap působil strašně dobře. Měl příjemné vystupování, prostě na něj nemůžu říci nic špatného,“ sdělila žena.

Podle policejního mluvčího Jana Koželuha zajistili kriminalisté v pěstírně 150 rostlin konopí přibližně metrového vzrůstu. „Policejní komisař zahájil úkony trestního řízení proti konkrétní osobě pro podezření z přečinu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku,“ doplnil Koželuh. Dál nechtěl případ rozebírat s ohledem na to, že vyšetřování je teprve na začátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám