Hlavní obsah

V Dole Darkov zaznamenali otřes země

– Karviná
Právo, ČTK, den

Důlní otřes v hloubce kolem 1200 metrů zaznamenala ve středu večer na Dole Darkov na Karvinsku těžební společnost OKD. Naštěstí nikdo nebyl zraněn. Podle mluvčího OKD Ivo Čelechovského nyní mimořádnou událost v dole šetří komise. Těžbu by otřes neměl výrazně ovlivnit.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

„Otřes v Důlním závodě 1 v lokalitě Darkov byl zaznamenán ve středu ve 21.09 hodin. V jeho důsledku došlo ke zmenšení profilu důlního díla. Větrání pracoviště zůstalo zachováno,“ upřesnil Čelechovský.

Poslední smrtelný úraz se v OKD stal v únoru, když v podzemí Dolu ČSM-jih ve Stonavě na Karvinsku zemřel dvaapadesátiletý polský horník. Bylo to první letošní úmrtí v OKD. Loni tam přišli o život dva lidé. Nejprve v lednu polský horník při otřesu v Dole Darkov a pak v červnu rovněž polský horník, kterého zasáhla padající hornina.

OKD je v úpadku, do něhož se dostalo kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé firmě povolili reorganizaci. V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje více než 10 000 lidí. Firma už udělala řadu úsporných opatření. Jedním z hlavních bylo v březnu ukončení těžby v Dole Paskov. Postupně se mají zavírat i ostatní doly, poslední z nich pravděpodobně v roce 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám