Hlavní obsah

V Brdech našli uhynulého orla a další zvířata, podezření je na otravu karbofuranem

Novinky, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté v sobotu provedli v okolí obce Sedlice v chráněné krajinné oblasti Brdy rozsáhlé pátraní v souvislosti s nálezem šestnácti uhynulých divokých zvířat včetně orla mořského. Podle Bohumila Fišera z Agentury ochrany přírody je podezření, že zvířata pozřela otrávenou návnadu.

Foto: CHKO Brdy

Otrávený orel v Brdech

Článek

Mluvčí středočeské policie Vendula Marečková Právu potvrdila, že kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z týrání zvířat a nebezpečného nakládání s jedy.

„Policisté na místě pátrali za pomoci dronu a speciálně vycvičeného psa po dalších uhynulých zvířatech a otrávených návnadách,“ doplnila Marečková. Smrt zvířat má s největší pravděpodobností na svědomí zakázaný karbofuran, což je agresivní neurotoxin, který se v minulosti používal jako účinná látka pro hubení hmyzu.

Nalezený orel měl u zobáku pěnu a sevřené pařáty, což je známka udušení. Zmiňovaný jed způsobuje právě ochrnutí dýchacích cest a zvíře se udusí. Nebezpečný je i pro člověka. „Proto jsme podali trestní oznámení,“ uvedl Fišer.

Děti ráno bruslily na zamrzlém rybníku u Prahy, odpoledne se do něj propadl muž

Krimi

Kromě orla policisté objevili mrtvoly dalších patnácti zvířat. Byli mezi nimi krkavci, káně a liška. Některá byla krátce po smrti, jiná už v částečném rozkladu. Všechna se nacházela v okruhu do jednoho kilometry od soukromé obory s vysokou zvěří, kde přikrmují i organickými zbytky.

Foto: CHKO Brdy

Otrávený krkavec v Brdech

„Upozorňujeme obyvatele i návštěvníky CHKO Brdy a oblasti Rožmitálska, aby v případě nálezu uhynulých zvířat ve volné krajině se jich nedotýkali a nahlásili to neprodleně policii,“ varoval Fišer. Za poslední měsíc jde o již druhý případ úhynu orla mořského s podezřením na otravu karbofuranem. Před 14 dny našli ornitologové čtyři mrtvé dravce u Velkého Boru na Klatovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám