Hlavní obsah

V areálu u Máchova jezera jsou tuny odpadu. Celníci zadrželi dva kamiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Již týden blokuje celní správa dva kamiony z Itálie, které do Doks u Máchova jezera na Českolipsku přivezly odpad. Smíchané plasty s komunálním odpadem mají skončit na recyklační lince v bývalé sodovkárně. Ta však podle starostky Evy Burešové nemá zatím platné povolení. Tamní areál je už plný různorodého odpadu.

Odpad v DoksechVideo: Aktu.cz

 
Článek

Kamiony zajistili celníci minulé úterý. „Auta plná odpadu, která podle papírů směřovala nejprve do Ostravy, celníci zajistili tzv. botičkami. Na místo byla přivolána Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která si věc převzala,“ řekl Novinkám mluvčí celníků Martin Stočes.

Podle něj na areál bývalé sodovkárny celníci i nadále dohlížejí, aby nedošlo k dalšímu navážení odpadu. Od minulého týdne se tak prý nestalo.

Členové odpadové mafie měli falešnou identitu, Čech zajišťoval pronájmy

Krimi

Podle inspekce byly v kamionech kromě plastů také různé kovy, skelná vata či lepenka. Danuše Hráská z inspekce České televizi řekla, že probíhá kontrola nákladu a společnosti. „Požadujeme předložit doklady, protože pochybujeme, že to byla povolená přeprava odpadu,“ uvedla. Firmě hrozí pokuta až 50 milionů korun.

Kozy a prasata

Záběry agentury Aktu ukazují, že areál je plný různých směsí odpadů, plastů a granulátu v pytlích. Mezi odpadem pobíhaly kozy nebo prasata. Odpad je poházený venku i v halách.

Podle Deníku má areál pronajatý firma Globodera Group. Její jednatel Robert Topiarz Deníku řekl, že odpad přivezly kamiony z Itálie a je podle něj bezpečný a recyklovatelný, na což má prý firma veškerá povolení.

Do případu se vložilo také ministerstvo životního prostředí, které požádalo Itálii, aby odpad převzala zpět.

Foto: Aktu.cz

Navezený odpad v areálu firmy.

Úřady zalarmovali místní občané, kteří upozornili, že z hal se line nepříjemný zápach, a vyjadřovali obavy, že s navážením dalšího odpadu bude situace ještě horší. „Nahlásili jsme to minulé pondělí a vedení obce nám pak vzkázalo, že nic špatného nenašli. Sami jsme pak přivolali inspekci, celníky a policii,“ řekla obyvatelka Doks Marcela Synková.

Foto: Aktu.cz

Po odpadu pobíhaly kozy.

„Odpad je teď uložen v halách a jedná se o jeho vrácení. Paní starostka přestala po zjištění komunikovat, až se o to začala zajímat média, promluvila. Tvrdí, že samospráva nemůže nijak zasahovat, ale povolení firma nemá,“ doplnil další obyvatel Zdeněk Zbudil.

Povolení nevydáno

Starostka Eva Burešová uvedla, že firma požádala o povolení k provozování recyklační linky, jež však dosud nebylo vydáno. „Jak jsme se to dozvěděli, dali jsme podnět inspekci a policii spolu s občany. Se mnou nikdo z občanů nehovořil, dozvěděla jsem se o tom od městské policie,“ uvedla Burešová.

Potvrdila, že ji kontaktovala firma s tím, že by tam chtěla zprovoznit recyklační linku. Zástupci jí řekli, že zaměstnají 25 lidí a zažádali už o povolení od stavebního úřadu. „Nás nenapadlo, že budou něco činit dřív, než dostanou povolení,“ konstatovala Burešová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám