Hlavní obsah

Úvalský starosta s 1,6 promile za volantem vydržel ve funkci

Právo, trj
Úvaly

Starosta Úval Jan Šťastný (ODS) si udržel důvěru zastupitelů, kteří v pondělí v tajné volbě rozhodovali, zda ho ponechají ve funkci i poté, co byl nepravomocně odsouzen k podmíněnému trestu za řízení auta pod vlivem alkoholu.

Foto: ODS

Starosta Úval Jan Šťastný

Článek

„Pan starosta funkci k dispozici nabídl. Rozhodovalo se v tajné volbě. Do hlavy jednotlivým zastupitelům, jaká je jejich motivace, nevidím,“ řekl Právu Šťastného první místostarosta Petr Petržílek (ČSSD).

Dodal, že po rozhodnutí není rezignace bezpodmínečně nutná. „Otázkou je, zda s tím pan starosta neměl přijít dřív, než se o trestu rozhodovalo v prvním stupni,“ poznamenal Petržílek.

„Vzhledem ke své veřejné funkci si člen zastupitelstva uvědomuje, že každé jeho jednání je podrobováno kritice veřejnosti a jen na něm záleží, aby si zasloužil a udržel její důvěru,“ stojí v etickém kodexu úvalského zastupitele.

Šťastný, jehož podle MfD loni na podzim zadrželi úvalští policisté na benzínové pumpě s 1,6 promile alkoholu v krvi, přičemž sám takovou akci plánoval, svůj problém netajil. V diskusi na webu města Úvaly lze číst jeho výzvu: „Kdos bez viny, hoď po mně kamenem.“

„Jednalo se o mé osobní pochybení, chcete-li selhání. Nijak se s tím netajím, vinu jsem přiznal a nesu důsledky, bez jakékoliv snahy se vyvléci. Jednalo se o zbytkový alkohol, stalo se tak v mém volném čase, nikoliv v pracovní době, nikoho jsem neohrozil a nic nepoškodil,“ hájil se starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám