Hlavní obsah

Utržené kusy střech, popadané stromy. Olomoucko zasáhly silné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Popadané stromy, ale i utržené části střech má na svědomí silná bouřka, která zasáhla Olomoucký kraj v noci na středu. Hasiči odstraňovali její následky především v Uničově, Lošticích a Moravičanech. Evidují dohromady téměř tři desítky událostí. Zlámané a vyvrácené stromy zkomplikovaly i provoz na hlavním železničním koridoru Praha-Olomouc u Moravičan.

Animace přechodu srážek přes ČR v noci na středuVideo: ČHMÚ

 
Článek

„Nejsilnější bouřky začaly po půlnoci, kolem 01:00 už jsme zaznamenali první výjezdy. Další vlnu odstraňování následků jsme zaznamenali kolem 05:00 a 06:00, kdy se lidé probouzeli. Šlo hlavně o popadané stromy, byly tam i části popadaných střech. Nejvíce zasažený byl Uničov, Loštice, Moravičany, Palonín,” řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

V Uničově v ulici Pod Šibeníkem hasiči lezci zajišťovali utrženou střechu.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Spadla i část střechy.

Spadané stromy zkomplikovaly také dopravu na hlavním železničním koridoru ze západu na východ republiky v úseku Moravičany–Červenka.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Následky bouřky na Olomoucku

„Došlo tam k pádu stromů na koridor, bohužel došlo k poškození trakčního vedení. Od 06:30 je tam zprovozněna druhá traťová kolej, takže se v místě události jezdí sníženou rychlostí. Na té první pracují naši elektrikáři a hasiči, aby odstranili strom a opravili trakční vedení. Předpoklad obnovení provozu je kolem 11:00,” řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči vyjeli ke dvěma desítkami událostí.

Vlak narazil do stromu

Podle Českých drah mohou za místem omezení nabírat vlaky zpoždění deset až 30 minut. Do padlého stromu na trati u Moravičan narazil také po půlnoci nákladní vlak.

„Nedošlo k vykolejení vlakové soupravy ani ke zranění osob,” informovala šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Podotkla, že další škody bouřky způsobily kolem Loštic. „V nedalekých Vlčicích došlo k pádu části stromu na předzahrádku tamější restaurace, při kterém byly poškozeny dva slunečníky, ale také sloup telefonního vedení. Naštěstí i tato událost se obešla bez zranění,” doplnila policejní mluvčí.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči na Olomoucku odstraňovali popadané stromy.

Reklama

Výběr článků

Načítám