Hlavní obsah

Útočník v Ostravě chtěl střílet dál, měnil si zásobník, tvrdí svědkyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Střelba v ostravské nemocnici mohla mít více obětí. Podle jedné svědkyně si střelec měnil zásobník, když ho vyrušili další lidé. Utekl v době příjezdu policie a o pár hodin později se zastřelil na Opavsku. Jeho řádění nepřežilo šest lidí, další tři jsou zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie koriguje situaci u ostravské nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Podle svědkyně – pacientky, se kterou mluvila Česká televize – měl muž v plánu střílet dál, ale musel si vyměnit zásobník. Pak přišli další lidé, kteří ho vyrušili, a následně začali utíkat. K nim se přidali další. Celá nemocnice pak byla informována místním rozhlasem, aby lidé nevycházeli z pokojů a místností.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Po střelbě v ostravské fakultní nemocnici policisté evakuovali část personálu i pacientů.

Podle Českého rozhlasu zabíjel 42letý stavební technik. Česká televize hovořila se zaměstnavatelem střelce, podle kterého byl na nemocenské a v minulosti si chodil zastřílet.

„Byl nemocen, měl vystavenou nemocenskou. Jeho chování se trochu změnilo a stěžoval si, že ho nikdo nechce léčit. Byl nemocný od půlky října. Nikdy neříkal nic o tom, že by měl zbraň. Občas jsme si chodili zastřílet na střelnici, celá firma,“ řekl České televizi zaměstnavatel střelce Aleš Zygula.

Střelec v ostravské nemocnici zabil i dva příslušníky vězeňské služby

Krimi

„Byla to hrůza. Toto už nechci nikdy zažít. Ani o tom nechci mluvit. Promiňte. Nechápu prostě, jak člověk může udělat něco takového. Nevinným lidem," řekla mladá žena, kterou policejní zásah na několik hodin v budově uvěznil. Spolu s ní i desítky dalších pacientů, návštěvníků či zaměstnanců.

Zamkli se

Všichni lidé, kteří byli v době střelby v budově a nestihli ji před příjezdem policie opustit, dostali nařízeno zůstat na místě, ukrýt se či se v ideálním případě zamknout v ordinacích. Šílený střelec sice už v té době na místě nebyl, to ale nikdo nevěděl.

Ministr vnitra Jan Hamáček a ředitel krajské policie Tomáš Kužel o střelbě v Ostravě. Zdroj: ČT24Video: Česká televize ČT24

„Slyšela jsem střelbu. Pak jsme dostali telefonem zprávu, že se máme zamknout a nikam nechodit. Trvalo to nekonečně dlouho," řekla žena, která v budově polikliniky pracuje pro úklidovou firmu. Dodala, že se při čekání snažila kontaktovat ostatní kolegyně. ”To se podařilo. Jsem ráda, že jsme všechny v pořádku," uvedla.

Pachatel střelby v Ostravě si před zásahem policie prostřelil hlavu

Krimi

Postupem času policisté začali budovu evakuovat. Zdravotníci, kteří ji opouštěli jen nalehko, našli zázemí ve vyhřátých evakuačních autobusech. Zrovna v době, kdy k autobusům mířila asi dvacetičlenná skupina zdravotních sester, vyběhlo z budovy několik zakuklených policistů z řad zásahové jednotky. Křičeli a běželi mezi lidmi. Řada ze zdravotnic v panice skočila mezi zaparkovaná auta. „Co se to zase děje? Mám strach," neskrývala své obavy jedna z nich.

Foto: Policie ČR

Muž podezřelý ze střelby v nemocnici

V té době už policie měla informaci o pohybu střelce, který z místa činu odjel ještě před jejich příjezdem. Vypátrali jeho šedostříbrný vůz Renault. Sledoval jej vrtulník a muž nakonec spáchal sebevraždu. Střelil se do hlavy ještě před dopadením policií. Šlo o dvaačtyřicetiletého muže z Opavska, zbraň držel nelegálně. Oběťmi jsou pacienti traumatologické ambulance z nemocniční polikliniky, nejsou mezi nimi děti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám