Hlavní obsah

Utekl jsem hrobníkovi z lopaty, řekl cestující z havarovaného autobusu

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov

Utekl jsem hrobníkovi z lopaty. Kdybychom byli o deset centimetrů výše, tak jsme všichni mrtví, vzpomínal Petr Staněk z Olešnice na páteční nehodu rakouského autobusu u obce Rybník na Českokrumlovsku, při které se zranilo 36 lidí z 44. Autobus se nevešel pod viadukt, který mu utrhl střechu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Zraněný cestující z autobusu Petr Staněk v sobotu dopoledne před českokrumlovskou nemocnicí.

Článek

„Jeli jsme asi tak padesát kilometrů v hodině, najednou jsme slyšeli náraz, síla utrhla střechu a bylo to. Všichni byli v šoku. Šlo to velmi rychle,“ poznamenal Staněk v sobotu ráno před českokrumlovskou nemocnicí. Na obličeji měl ošetřená poranění, nos trochu oteklý. „Já jsem v pořádku, jiní jsou na tom hůře,“ poznamenal.

Foto: Jiří Falout, Právo

Zraněný cestující z autobusu Petr Staněk v sobotu dopoledne před českokrumlovskou nemocnicí.

Proč řidič autobusu do viaduktu narazil, místo toho aby jej objel, netuší. [celá zpráva]

„Autobus byl vysoký, řidič seděl dole. Jestli mu to nedošlo, nevím. Cesta s ním předtím byla v pořádku, nejeli jsme rychle,“ poznamenal.

Tragický závěr firemního výletu 

V autobuse byli pracovníci jedné firmy z rakouského Wilheringu, která má pobočku v jižních Čechách. Šlo o elektrikáře, kteří si udělali společný výlet nejprve do pivovaru v Českých Budějovicích, odpoledne pak trávili na Lipně.

Těsně za viaduktem měli čeští pracovníci na nedaleké benzínové čerpací stanici u přechodu v Dolním Dvořišti vystoupit a Rakušané pokračovat domů.

Staněk vyzdvihl práci českých záchranářů. Odmítl tak tvrzení rakouského vedoucího zájezdu Stefana Füredera, že česká pomoc dorazila na místo pomalu. „Byli na místě během minuty, než jsme stačili vystoupit,“ potvrdil Staněk. Proti nařčení se ohradil i ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý. „Na místo jsme dorazili za sedm minut, což je vzhledem k lokalitě velmi dobrý čas,“ rezolutně odmítl slova Rakušana Slabý. [celá zpráva]

Foto: Jiří Falout, Právo

Autobus přišel o střechu

Pacienti byli převezeni do nemocnic v Českých Budějovicích a Českého Krumlova. Těžce zranění leží v Českých Budějovicích. Dva byli operováni hned po nehodě.

„Všichni jsou mimo ohrožení života, jsou stabilizovaní a probíhají u nich další vyšetření. Nezdá se, že by došlo k nějakým komplikacím,“ potvrdil primář úrazové chirurgie Pavel Kopačka. Na Rakušany se přijel podívat do nemocnice rakouský konzul. Pacienti s lehčími poraněními budou propuštěni ještě v sobotu či neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám