Hlavní obsah

Útěkář Novák dostal za sérii brutálních přepadení deset let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejznámější vězeň posledních měsíců Jan Novák, který v listopadu uprchl z krčské nemocnice v Praze, dostal za sérii loupeží deset let vězení. Rozhodl o tom ve čtvrtek odvolací Vrchní soud v Praze. Původně si měl odsedět 8,5 roku.

Foto: ČTK

Jan Novák stanul před dvěma týdny také u Obvodního soudu pro Prahu 4

Článek

Rozsudek je pravomocný a lze proti němu pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Novákův advokát po jednání řekl, že se ještě poradí s klientem, ale dovolání nepovažuje za pravděpodobné. Rozhodnutí je pro něj vlastně výhrou, protože mu hrozilo až 16 let vězení a žalobkyně navrhovala 13 až 14 let.

Čtyřiačtyřicetiletého recidivistu přivedla pětičlenná speciální jednotka vězeňské služby v kuklách a se samopaly. Eskorta soud požádala, aby zůstal spoutaný na rukou i nohou, čemuž předseda trestního senátu vyhověl právě s ohledem na dřívější útěk.

Verdikt padl za loupežná přepadení z února loňského roku. Tehdy v průběhu pár hodin zaútočil na několik lidí. Ve Štúrově ulici brutálně napadl prodavače večerky, o chvíli později zmlátil servírku v čínské restauraci a nakonec napadl ženu na ulici.

Policie ho chytila o pár týdnů později na hraničním přechodu Rozvadov, když se vracel z Británie pro další peníze. [celá zpráva]

Násilník zaútočil na prodavače ve večerceVideo: Policie ČR

Novák stanul před soudem již před 14 dny, kdy Obvodní soud pro Prahu 4 začal projednávat jeho útěk z nemocnice. Během několika prvních minut jednání však Novák nařkl svého obhájce, že mu v minulosti napadl přítelkyni, a přestal s ním spolupracovat. Advokát obvinění důrazně odmítl. [celá zpráva]

Loupil i před šesti lety

Novák utekl 25. listopadu večer oknem ve druhém patře z pražské krčské nemocnice, kde měl podstoupit vyšetření kvůli chemoterapii. Okamžitě ho začaly hledat desítky policistů. [celá zpráva]

Odpykával si tehdy 7,5letý trest, který dostal v roce 2009 za loupež a ohrožení pod vlivem návykové látky. V září minulého roku byl ale podmíněně propuštěn na svobodu a v březnu byl zadržen právě kvůli sérii únorových loupeží, za které dostal v listopadu nepravomocně 8,5 roku.

V souvislosti s útěkem vězně skončili ve funkcích ředitel odboru vězeňské stráže Vězeňské služby Petr Vlk a ředitel pankrácké věznice Pavel Hadrava.

Reklama

Související témata:

Související články

Uprchlý vězeň zřejmě změnil podobu

Jan Novák, hledaný od minulého úterý, kdy se mu podařilo utéct z krčské nemocnice, si pravděpodobně ostříhal své dlouhé vlasy. Policie se domnívá, že tak stalo...

Výběr článků

Načítám