Hlavní obsah

Útěk od nehody může stát starostu Nepomuku řidičák

– NEPOMUK
Právo, Patrik Biskup

Pokuta až sedm tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel hrozí starostovi Nepomuku Pavlu Jiranovi (nezávislý) za dopravní nehodu minulý měsíc, kdy přímo ve městě havaroval se služební vozidlem a pak se to snažil před policisty ututlat.

Článek

Ti uzavřeli vyšetřování, jednání starosty kvalifikovali jako přestupek a věc předali místně příslušnému správnímu orgánu k rozhodnutí. Vyšetřovací spis Jiranovy nehody tak skončil na stole úředníků nepomucké radnice. "Do konce týdne rozhodneme, zda se z projednávání přestupku vyloučíme pro podjatost," řekl v úterý Právu tajemník Městského úřadu Václav Netušil.  

Původní podezření, že by starosta řídil pod vlivem alkoholu, čemuž nasvědčoval fakt, že nehodu neohlásil a policistům se až do druhého dne vyhýbal, strážci zákona neprokázali. Policií kontaktovaní svědci, kteří ten večer seděli s Jiranem v restauraci, ve svých výpovědích uvedli, že si na nic nepamatují.

"Z našeho šetření vyplývá, že starosta nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a že dále porušil povinnosti účastníka dopravní nehody," uvedl  policejní ředitel okresu Plzeň-jih Jiří Tyc. Policisté Jiranovi mají za zlé především to,že  nehodu neohlásil, ačkoliv škoda na vozidla byla  mnohem vyšší než 20 tisíc korun, což je hranice pro oznamovací povinnost. Navíc starosta byl podle svého pozdějšího vyjádření zraněn, a to je další podmínka pro oznámení takové nehody.

Starosta nehodu neohlásil

Jiran 3. března kolem jednadvacáté hodiny narazil se Škodou Octavie do betonového sloupu. Nikomu nic neohlásil a když tam po upozornění občanů přijela policie, vůz už byl odtažen a místo nehody perfektně uklizené. Policistům se starostu podařilo zastihnout v bydlišti až druhý den po poledni. Do té doby jim nebral mobilní telefon a doma neotvíral. Kontaktovat starostu se policistům podařilo až  4. března  kolem 13. hodiny. To přiznal, že havaroval a že chtěl nehodu oznámit až nyní, když zjistil, že škoda na vozidle je větší, než původně předpokládal. Ta byla odhadnuta na 150 tisíc korun.

Jiran tehdy na dotaz Práva reagoval podobně. "Neodhadl jsem výši škody. Myslel jsem si, že to bude do dvaceti tisíc korun Byl jsem zraněný na hlavě, měl jsem otřes mozku. Proto jsem odešel domů," hájil se starosta. Proč ho policisté doma nezastihli, vysvětloval tím, že se nejprve nechal ošetřit v lékařské ordinaci a potom doma tvrdě usnul.

Původně také tvrdil, že ten den byl do večera v práci. Později ale vyšlo najevo, že jednal se svým protějškem  z Blatné v tamní restauraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám