Hlavní obsah

Úředník povolil stavbu autosalónu, u soudu dostal podmínku

– Frýdek-Místek
Právo, Aleš Honus

První z několika kriminálních kauz, které od minulého roku otřásají frýdecko-místeckým magistrátem, uzavřel v pondělí okresní soud. Vedoucí pracovník tamního stavebního úřadu Jan Martyčák dostal podmíněný trest za zneužití pravomoci úřední osoby, jeho podřízenou Alenu Orlivovou soud obžaloby zprostil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Martyčák u frýdecko-místeckého soudu.

Článek

Obžaloba měla celkem tři body, soud ale nakonec vyměřil trest pouze za její hlavní část. V dalších dvou bodech obžalované osvobodil.

Vedoucí oddělení stavebního řádu Jan Martyčák podle státního zástupce v rozporu s platnými zákony povolil stavbu autosalónu firmy Pronto Camper. „Obžalovaný vydal územní souhlas pro stavbu, na kterou nepostačuje vydání územního souhlasu. Navíc oznámení nesplňovalo základní formální náležitosti,“ řekl státní zástupce Ladislav Hradil.

Výsledkem postupu úředníka bylo to, že investor bez povolení postavil budovu o půdorysu 1200 čtverečních metrů, aniž by mu v tom někdo zabránil. „Stavba byla i bez souhlasného územního řízení a bez pravomocného stavebního povolení realizována, aniž by se vlastníci dotčených nemovitostí mohli účinně bránit,“ řekl státní zástupce.

Obhajoba: Trestný čin se nestal

Obžalovaní vinu po celou dobu odmítali. Advokát Jana Martyčáka označil před soudem celou obžalobu za nepodloženou. O žádný trestný čin podle něj nešlo.

„Pokud by byl v této věci vydán odsuzující rozsudek, znamenalo by to revoluci ve stavebním řízení,“ řekl během projednávání případu. Tato emotivní slova ale jeho klientovi nepomohla.

Obžaloba primátora i šéfa městské policie

Okresní soud ve Frýdku-Místku se začne letos zabývat ještě dalším a mnohem závažnějším případem týkajícím se tamního magistrátu. Minulý týden podalo státní zastupitelství obžalobu na 18 lidí a jednu firmu kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami v letech 2008 až 2012 a zametání dopravních přestupků pod koberec.

Obžalovanými jsou mimo jiné primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD), ředitel městské policie Milan Sněhota, vedoucí některých odborů magistrátu i zástupci firem, které spolupracují s radnicí.

„Celkově se obžaloba týká dvaceti zmanipulovaných zakázek a osmi přestupků. Hodnota zmanipulovaných zakázek je vyčíslena na 12 miliónů korun,“ zrekapituloval celý případ státní zástupce.

Původně bylo v celé této kauze stíháno 34 fyzických osob a šest firem. Většina z nich se podle Hradila k trestné činnosti doznala. „U dvou osob a dvou firem jsme přistoupili k dohodě o vině a trestu. U dalších bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno. Šlo vesměs o osoby, jejichž role v kauze byla jen velmi okrajová a které se k trestné činnosti doznaly,“ řekl státní zástupce.

Reklama

Výběr článků

Načítám