Hlavní obsah

Úředníci se svezli taxíkem: Řidič nezapnul taxametr, dalšímu prý nefungoval

Novinky, ok, for

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V noci na středu vyrazili pražští úředníci a policie na kontrolu taxikářů, kteří v metropoli nemají zrovna dobrou pověst. Namátkově vybrali dva taxikáře a oba kontrolou neprošli. První řidič po nástupu magistrátních pracovníků v přestrojení nezapnul taxametr, druhý se vymlouval na jeho nefunkčnost.

Taxikářům zabavovali auta na uliciVideo: Novinky

 
Článek

Pracovníci magistrátu provádějí nárazové akce zaměřené na kontrolu poctivosti taxikářů tak, že si vždy vytipují řidiče a předstírají zákazníky. Při středeční kontrole se nechali dovézt k hotelu v Praze 9. Tam na taxikáře už čekali policisté, kteří jejich auto zastavili.

První přistižený muž se neobtěžoval zapnout taxametr. Po kontrole mu policisté na místě uložili 34tisícovou kauci. Ta ale může dosáhnout až výše 100 tisíc korun, aby se řidič nevyhýbal správnímu řízení. Taxikář na zaplacení kauce neměl, strážníci mu proto zablokovali jeho auto botičkou.

Druhého taxikáře přistihli figuranti o několik desítek minut později. Kontrola vypadala z počátku dobře, ale jen do chvíle, než policisté chtěli doklad o přepravě. „Zákazníci nepožadovali účet, a když nastoupila další paní, chtěl jsem si ho vyjet, ale najednou nefungoval taxametr,“ řekl přistižený taxikář.

Doklad je ale řidič povinen po každé jízdě vytisknout a uschovat si ho předtím, než nastoupí nový zákazník. To muž neudělal, a tak mu policisté stanovili kauci ve výši 14 tisíc korun. Tu taxikář zaplatil a mohl odjet.

Podle úředníků se taxikáři na rozbitý taxametr vymlouvají poměrně často, všechny případy se později řeší ve správním řízení. Pokuta, kterou může řidič dostat od magistrátu, je až 750 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám