Hlavní obsah

Úředníci pražské hygieny odmítli obžalobu z vydírání kolegy

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případem údajného vydírání v pražské Krajské hygienické stanici se začal v úterý zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Trojice vysoce postavených úředníků podle obžaloby měla nutit jednoho ze zaměstnanců stanice, aby vybíral od hospodských úplatky a dával jim část vybraných peněz. Všichni tři úředníci obžalobu svorně odmítli. Za vydírání jim v případě prokázání viny hrozí až osm let vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Na snímku obžalovaní zleva Jan Jarolímek, Radim Bureš a Zdeněk Vališ

Článek

Ekonomický ředitel hygienické stanice Radim Bureš, který mimo jiné dříve vedl právní a legislativní odbor Národního bezpečnostního úřadu a za prezidenta Václava Klause bezpečnostní odbor prezidentské kanceláře, podle obžaloby nutil spolu se spoluobžalovaným kolegou Zdeňkem Vališem jednoho ze zaměstnanců, aby řediteli stanice Janu Jarolímkovi odevzdával finanční částky.

Podle státní zástupkyně chtěli po nově přijatém kolegovi Jiřím Pěkném 95 tisíc korun za jeho přijetí, jinak by ho prý z místa zase vyhodili. Pěkný Jarolímkovi podle obžaloby peníze dal, nicméně mu měl říct, že „nebyl přijat proto, aby bral úplatky“.

Od obžalovaných se zase měl dozvědět, že pokud „dává peníze ze svého, tak je blázen“ s tím, že si má finance brát od manažerů restaurací, jejichž kontrola patřila do gesce Pěkného.

Příběh se nestal

Všichni tři obžalovaní odmítli v úterý před soudem vypovídat. „Žalobu odmítám v plném rozsahu. Skutečnosti, které tam jsou uvedeny, se nestaly,“ prohlásil před soudem Bureš. Stejně tak i Jarolímek využil svého práva a odmítl vypovídat. I Zdeněk Vališ obžalobu odmítl.

„Obžalobu, která byla proti mně vznesena, odmítám v celém rozsahu. Proto, že ten příběh, který zde byl přečten, se nikdy nestal. Od samotného začátku na to policii upozorňuji,“ pravil Vališ.

Soud bude pokračovat na jaře, kdy chce vyslechnout mimo jiné i Pěkného, jakožto poškozeného.

Hygienici zmapovali u nakažených v Česku desítky kontaktů

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám