Hlavní obsah

Bývalý právník NBÚ je ve vazbě, policie ho obvinila z vydírání

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, mar

Ekonomický ředitel pražské Krajské hygienické stanice Radim Bureš je ve vazbě, policie ho obvinila z vydírání. Bureš dříve vedl právní a legislativní odbor Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a za prezidenta Václava Klause Bezpečnostní odbor prezidentské kanceláře.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spolu s Burešem byl obviněn ještě jeden člověk, podle Ekonomického deníku je to bývalý vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví Zdeněk Vališ.

Burešův advokát Pavel Pohorský podal proti obvinění i vazebnímu stíhání stížnost. „Bohužel v této chvíli nemám od klienta žádný pokyn ohledně sdělování informací médiím,” řekl serveru iRozhlas.cz, který v pondělí přišel s informací o vazbě.

Policisté zasahovali v hygienické stanici minulý týden. Obvodní státní zastupitelství nechce vyšetřování komentovat. „Případ je na začátku, takže zatím nebudeme poskytovat žádné informace,” řekl Právu jeho šéf Jan Lelek.

Vališ: Je to nedorozumění

Zdeněk Vališ je bývalým vysoce postaveným úředníkem ministerstva průmyslu a obchodu, kterého exministr Tomáš Hüner jmenoval 1. června do funkce ředitele Elektrotechnického zkušebního ústavu.

Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipiové by měl být v případě obvinění postaven mimo službu. „Pokud ale vím, tak jsme zatím do konce minulého týdne žádnou takovou informaci, že by byl obviněn, neměli,“ sdělila Právu v pondělí Filipiová.

Vališ se dříve v médiích vyjádřil, že musí jít o nedorozumění, které se rychle vysvětlí. „V kauze se podle médií jedná o nějaké dlouhodobé jednání s restauracemi, já jsem tam pracoval asi sedm týdnů, takže je jasné, že jsem se takových věcí nemohl účastnit. Věřím, že budu brzy očištěn,” sdělil minulý týden Ekonomickému deníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám