Hlavní obsah

Uráží mě to, vzkázal soudu mladík, který měl brutálně zabít prostitutku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Vražda pětašedesátileté prostitutky z října 2009 dlouho ležela jako nevyřešený případ v šuplíku jihomoravských kriminalistů. Až před dvěma lety narazili na možnou stopu, která je přivedla k dnes pětadvacetiletému Janu Eliášovi. Ten už jako čtrnáctiletý chlapec sexuálně napadal ženy. Projednávání případu vrcholilo v úterý u brněnského krajského soudu závěrečnými řečmi.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obžaloba mě uráží, jsem nevinný, tvrdil před soudem Jan Eliáš.

Článek

Zatímco státní zástupkyně pro Eliáše chce trest okolo 13 let vězení a sexuologickou léčbu, mladík soudu řekl, že je obžalobou uražen a je naprosto nevinný.

Když v říjnu 2009 vstoupili kriminalisté do bytu pětašedesátileté ženy, našli ji v tratolišti krve. Pachatel ji svázal do kozelce, poté jí rozbil hlavu a nakonec ještě uškrtil vodítkem, které používal při venčení svého psa. Žena neměla šanci brutální napadení přežít.

Další prostitutky, za kterými chodil, ho charakterizovaly jako mazlíka a tulítko
obhájce obžalovaného

Podle vyšetřovatelů a státní zástupkyně je vrahem právě Eliáš. „Má poruchu sexuální preference se sadistickým obsahem, ta se u něj projevila už v necelých patnácti letech, kdy v sedmi případech zaútočil na ženy. Poté podstoupil terapii, kterou ukončil v listopadu 2008. V bytě poškozené se našly jeho pachové stopy na dveřích, na těle i na vodíku, kterým byla uškrcena,“ upozornila žalobkyně.

Vzrušila ho sekera

Eliáš pouze přiznal, že se ženou několikrát setkal. „Když jsem došel, chtěla po mě občanku, jestli už mi bylo 18. Potom jsem jí dal 500 korun a ona mě dvakrát uspokojila. Pak jsem tam byl asi za měsíc a říkal jsem, jestli by mi nedala slevu, že studuju, ale ona mi řekla, že levněji už to nejde. Když jsem tam pak chtěl jít znovu, už mi na SMS neodpověděla. V den, kdy mělo dojít k vraždě, jsem tam ale nebyl. Obžaloba mě uráží,“ hájil se mladík.

Jeho obhájce kromě zpochybňování pachových stop tvrdil, že další ženy s Eliášem neměly problém. „Když policie vyslýchala další prostitutky, za kterými chodil, charakterizovaly ho jako mazlíka a tulítko,“ dokazoval obhájce, že Eliáš není žádný násilník.

Podle sexuoložky Petry Sejbalové trpí ale Eliáš sexuální agresivitou se sadistickým obsahem. „Při vyšetření nejvíce reagoval na obrázek torza ženského těla se zaťatou sekerou v rozkroku,“ popsala jeho choutky.

Senát v čele s Alešem Novotným vynese verdikt v případu 8. dubna. Podle starého trestního řádu, který platil v době spáchání zločinu, hrozí Eliášovi za vraždu maximálně 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám